Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antológia (12) antologia (6) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2015.05.18.

Könyvhétre jön! Helene Wecker: A gólem és a dzsinn

HannaCsilla

Helene Wecker első regénye, A gólem és a dzsinn sokáig vezette az Amazon történelmi regényes toplistáját, jelölték Nebula- és World Fantasy díjra, és elnyerte a Mythopoeic-díjat és a VCU Cabell-díjat. A könyv egyszerre kiváló történelmi regény és fantasy, amely két olyan lényt hoz össze a gyönyörűen ábrázolt háttér előtt, akik egyenként is elvinnének a hátukon egy egész könyvet.

 golem_es_dzsinn_b1_700.jpg

Fülszöveg:

Chavát egy kabbalista mágiát űző rabbi keltette életre a tizenkilencedik század végén egy férfi kívánságára, aki feleségre vágyott – ebbe az agyaggólembe azonban szokatlan módon emberi kíváncsiságot plántáltak. Miután Chava gazdája meghal a tengeren, a gólem egyedül érkezik meg New Yorkba, ahol útmutatás nélkül, önmagának kell boldogulnia.

Ahmad dzsinn, a tűz teremtménye, aki az ősi szír sivatagban született. Évszázados rabságából egy manhattani bádogos szabadítja ki, Ahmadot azonban egy törhetetlen vaspánt továbbra is ehhez a világhoz láncolja.

A gólem és a dzsinn a helyüket keresik az Újvilágba özönlő emigránsok között. Hiába ellentétes a természetük, egy véletlen találkozást követően barátságot kötnek. Hamarosan ráeszmélnek, hogy egy óvilági hatalom a nyomukba eredt –  és ez a létüket fenyegető sötétség fontos döntés elé állítja őket.

 

Részlet:

A gólem lassan életre kelt. Először az érzékei elevenedtek meg. Ujjai alatt érezte a fa durvaságát, bőrén a hűvös, nyirkos levegőt. Érzékelte a hajó mozgását. Penész és tengervíz csípős szaga csapta meg az orrát.

Egy kicsit jobban felébredt, és már tudta, hogy van teste. A fát érzékelő ujjbegyek hozzá tartoztak. A levegőn fázós bőr az ő bőre volt. Megmozdította egyik ujját, csak hogy lássa, képes rá.

Volt a közelében egy férfi . Ott lélegzett. A nő ismerte a nevét, és azt is tudta, hogy kicsoda. Ő volt a gazdája, létezése oka és célja – az ő góleme volt, aki az akaratát szolgálja. És jelen pillanatban a gazdája azt akarta, hogy nyissa ki a szemét.

A gólem kinyitotta a szemét.

Gazdája ott térdelt fölötte a félhomályban. Arca-haja úszott a verítékben. Egyik kézzel a láda peremébe kapaszkodott – a másikat gyomrára szorította.

– Szervusz! – suttogta. Nevetséges módon szégyenlősség szorongatta a torkát. – Tudod, ki vagyok?

– Te vagy a gazdám. Otto Rotfeldnek hívnak. – A hangja tisztán és természetesen, bár kissé mélyen csengett.

– Így van – mondta, mintha egy gyerekkel beszélne. – És azt tudod, hogy te ki vagy?

– Egy gólem. – A nő elhallgatott, mint aki gondolkodik. – Nincs nevem.

– Még nincs – mosolyodott el Rotfeld. – Ki kell majd találnom egyet. 

Egyszerre fájdalmasan elfi ntorodott. A gólemnek nem kellett megkérdeznie, miért, mert ő is érezte a tompa fájdalmat, a férfi szenvedésének visszhangját.

– Neked fájdalmaid vannak – mondta nyugtalanul.

– Semmiség. Ülj fel!

Felült a ládában, és körülnézett. A petróleumlámpa erőtlen fénye a hajó ringatózásával egy ütemre kóborolt odabenn. Hosszú árnyak nyúltak meg és húzódtak aztán vissza a poggyászokból és dobozokból álló halmok között.

– Hol vagyunk? – kérdezte.

– Egy hajón, épp átkelünk az óceánon – közölte Rotfeld. – Úton vagyunk Amerikába. De óvatosnak kell lenned. Sokan vannak ezen a hajón, és ha megtudnák, mi vagy, félnének tőled. Még az is lehet, hogy megpróbálnának bántani téged. Itt kell feküdnöd mozdulatlanul, amíg partot nem érünk.

A hajó erősen megdőlt, mire a gólem megkapaszkodott a láda peremében. 

– Minden rendben – suttogta a férfi . Reszkető kézzel simított végig a nő haján. – Itt, mellettem biztonságban vagy – mondta. – Az én gólemem.

Felnyögött, a fedélzet fölé görnyedt, és öklendezni kezdett. A gólem bánatosan nézte.

– Egyre rosszabbul vagy.

Rotfeld köhögött, és kézfejével törölgette a száját.

– Már mondtam, hogy semmiség – közölte.

Megpróbált felállni, de megtántorodott és térdre rogyott. Riadalom hulláma söpört végig rajta, ahogy lassanként felismerte, valami valóban nincs rendjén.

– Segíts! – suttogta.

A parancs villámcsapásként érte a gólemet. Fürgén felkelt a ládájából, Rotfeld fölé hajolt, és úgy emelte fel, mintha csak egy kisfiú lenne. Kezében gazdájával, a dobozokat kerülgetve ment végig a raktéren, aztán föl a keskeny lépcsőn, ki a fedélközbe.

Címkék: Wecker

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr387469848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

damoqles 2015.06.10. 19:13:20

Nem akarok sekélyesnek tűnni, de ez a borító *ilyen* közel áll hozzá, hogy elvegye a kedvem az egésztől. Valami komolyabbat, elegánsabbat nem lehetett volna? Ezek az arcok, szemek, ajkak a fiatal lányokat célzó keleti képregényeket juttatják eszembe - valahogy nem az jött le az ismertetők alapján, hogy a könyv ilyesféle hangulatot/témákat célozna meg. Egymás mellé rakom ezt a képet és az eredeti, diadalíves borítót, és egyszerűen nem értem a döntéseteket.

Maradok hívetek.

HannaCsilla · http://kleinheincz.wordpress.com/ 2015.06.11. 09:38:41

@damoqles: Sajnáljuk, hogy nem jön be a borító - nekünk a keleti képregények nem ugrottak be róla, bár az tény, hogy mi is úgy éreztük, elsősorban a nőket/lányokat célozza. Az eredeti borító elengedésének több oka van (például, hogy egy átlag magyar olvasónak nem jut rögtön eszébe a diadalívről, hogy "New York" és XIX. század vége).
A könyvvel ennek ellenére szerintem érdemes próbát tenned, itt egy részlet: issuu.com/gabokiado/docs/km_a_golem_es_a_dzsinn_lapozo

damoqles 2015.06.11. 13:13:23

"A könyvvel ennek ellenére szerintem érdemes próbát tenned"
Welp... az a helyzet, hogy szerintem is.
süti beállítások módosítása