Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antologia (6) antológia (12) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2015.05.26.

Asimov Robot-sorozata

HannaCsilla

A könyvhétre jelenik meg Isaac Asimov Robot-sorozatának harmadik kötete, A Hajnal bolygó robotjai. A klasszikusnak számító sci-fi krimisorozatban Elijah Baley nyomozó egy robot segítségével göngyölíti fel a rejtélyes bűneseteket, és közben Asimov lenyűgöző jövővíziója is kibomlik előttünk.

asimov_acelbarlangok_web.jpg

 

Isaac Asimov: Acélbarlangok

A technika minden elképzelést felülmúló csodái között, sokmilliós, föld alatti városokban, tökéletesen megszervezett társadalomban élő emberekkel egy napon rettenetes dolog történik: meggyilkolnak valakit. Az áldozat az űrből jöttek egyike, nagynevű tudós. Ki ölhette meg?

Elijah Baley, New York-i rendőrnyomozó az áldozat utolsó mesterműve, egy „emberszabású” szuperrobot segítségével próbálja megoldani a rejtélyt.

asimov_a_mezitelen_nap_web.jpg

Isaac Asimov: A mezítelen nap

Asimov a robotika jól ismert három alaptörvényéből kiindulva ismét felelevenítette a logikailag támadhatatlan alaptételeket, melyek szerint a robot nem árthat az emberéletnek. A Külső Világok egyikén, ahol már régóta elszármazott emberek élnek a saját törvényeik szerint, mégis egy rejtélyes haláleset történik, aminek pedig egyáltalán nem lett volna szabad előfordulni. Hogyan történhetett?

A Külső Világok hatóságai felveszik a jó öreg Földdel a kapcsolatot, és Baley, a jó nevű és Galaktika-szerte ismert nyomozó közreműködését kérik, hogy segítsen nekik felderíteni az ügyet. Baley vérbeli szakember módjára lát a dologhoz, s megbízói nem is csalódnak benne: kideríti a gyilkosság valódi okát, amely igen nagy meglepetést okoz egy olyan világban, ahol már rég elfelejtették az erőszakot.

asimov_a_hajnal_bolygo_robotjai_web.jpg

Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai

Baley nyomozó a Földről érkezett a Hajnal bolygóra, hogy kiderítse egy rejtélyes gyilkosság okait, és bebizonyítsa dr. Fastolfe ártatlanságát. De valóban gyilkosságnak számít‑e egy ember formájú robot megrongálása? Kinek állhatott érdekében, hogy megsemmisítse? Egyáltalán ki tehette, ha a gyanúsított is azt hiszi, rajta kívül senkinek sem lett volna erre módja, s mi több, tehetsége. Az ember formájú robot meggyilkolása mögött olyan hatalmi harc áll, amely nemcsak Baley nyomozó karrierjét, de a túlnépesedett Föld sorsát is meghatározhatja. Hiszen nem mindegy, hogy emberek vagy ember formájú robotok lesznek‑e az új telepesek a világegyetemben. Ennek eldöntése új reményt adhat a Földnek, de ez okozhatja végzetét is.

Végül a bűnügyi történetek szabályainak megfelelően Fastolfe tisztázódik a vád alól, és remélhetőleg a Föld is megmenekül a katasztrófától.

Az Asimov-sorozat harmadik darabja ez a könyv, amelyben az izgalmas bűnügy mellett egy furcsa szerelem történetével is megismerkedhet az olvasó.

 

A negyedik kötet Robotok és Birodalom címmel nyáron jelenik meg.

Címkék: Asimov

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr107481868

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.05.26. 11:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackorntc 2015.05.27. 10:54:11

Ezek a kötetek igazából az "Alapítvány" sorozat részeinek tekinthetők.
süti beállítások módosítása