Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antológia (12) antologia (6) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2022.08.12.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2022 - eredményhirdetés

HannaCsilla

Ötödik évéhez érkezett a GABO Kiadó magyar spekulatív irodalmi antológiasorozata. Hálásak vagyunk olvasóinknak, hogy az elmúlt nehéz évek ellenére is változatlan kíváncsisággal és nyitottsággal fogadták a köteteket, és büszkék vagyunk rá, hogy a bennük megjelent novellák az irodalmi szakma elismerését is kivívták.

Idén az éves pályázatunkra  229 pályamunkát kaptunk, amelyeket a GABO kiadó munkatársai, Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor, valamint külsős zsűritagként Borbíró Aletta bírálták el. Rendkívül színes, erős mezőnnyel találkoztunk, és most először fordult elő, hogy az antológia tartalomjegyzéke már az eredményhirdetés pillanatában teljes. A tizenhat bekerült műben találunk társasházi boszorkányokat, eltérő sebességgel élő embereket, elhagyott űrállomásokat, bizarr világokat, valóságviharokat és horrort egy sertéstelepen.

sff_palyazat_eredmenyhirdetes_600_600_keppont.png

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2022 kötetbe bekerülő novellák és íróik:

Erdei Anita: Érted

Füzesi Dóra: Kiscsillag Delta

Gaura Ágnes: Ha elég mélyre nyúlsz

Gődény Balázs: Gyors, gyors, lassú

Juhász Viktor. Retropunk

Kiss Gabriella. Hétszerte

Komor Zoltán: Foghíj

László Zoltán: Ördöglakat

Molnár B. Gábor: Boszorkányper

Nagy László Dávid: Tanyasi szerelem

Reke Balázs: Műanyag

Sándor B. Anna: Vén páviánok

Szakács Béla Benedek: Rügyező hús

Tallódi Julianna: Ha el akarsz tűnni

Vincze Nóra: Tündérvarázs Alapítvány

Zdenyák József: ASP-protokoll

A pályamunkák olvasása közben sok olyan novellával találkoztunk, amelyek egyikünket vagy másikunkat megragadtak hangulatukkal, erős stílusukkal, egyedi ötleteikkel vagy érzékenységükkel. Bár a kötetbe végül nem válogattuk be őket, szeretnénk gratulálni a következő pályaművek íróinak, és reméljük, hogy a jövőben még olvashatjuk az írásaikat!

Asztal két személyre 

Csillag ragyog, hajnal hasad

Estella

Hagyaték

Interjú az 1996-os nagystadioni tűzvész két túlélőjével

Ipszilon

Még valamit a bakancslistára

Mélyre süppedt álmok

Neander

Semmit, uram

Sziloszán és Vitriya

Tájseb

Zilált egek

Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük minden pályázónak a novellákat!

Az antológia idén ősszel jelenik meg, pontosabb dátummal később jelentkezünk.

 

 

Szólj hozzá!

2022.04.21.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2022 - pályázat

r_g

 4.png

Tavaly év végén jelent meg negyedik alkalommal Az év magyar science fiction és fantasynovellái válogatásunk, amelyet évről évre egyre több olvasó vár. Külön büszkeség számunkra, hogy a kötetek a Márai-program segítségével határon túli könyvtárakba is eljutnak, valamint a megújult Zsoldos Péter-díj jelöltjei és nyertesei  között számos 2019-ben2020-ban és 2021-ben megjelent, antológiás novella megtalálható. Továbbá tavaly egy önálló, tematikus horror és weird antológiánk is megjelent, Légszomj címmel.

Az antológiasorozat születéséről négy évvel ezelőtt írtunk, egy „utóelőszóban": „Tapasztalatunk szerint a fantasztikum olvasói között rengetegen szeretik a kisprózát, és az írók számára is hasznos egy ilyen lehetőség: a szóban forgó műfajokba tartozó sztorik egy része novellaformában működik leginkább, és egy efféle kiadvány talán még jobban motiválhatná az ambiciózus szerzőket a kisebb lélegzetű ötleteik kibontására. Az pedig a magyar fantasztikum ismerőinek nem újdonság, hogy az elmúlt években már több olyan író is bemutatkozott, aki kreatívan tudta hasznosítani műfaji olvasmányélményeit, és úgy éreztük, egy ilyen antológiával a magunk módján bővítenénk a hazai szerzők publikációs lehetőségeit."

Idén tehát ötödször írjuk ki a GABO SFF novellapályázatát, amelyre fantasy, science fiction, horror és weird novellákat várunk. A kiadó szerkesztői által legjobbnak ítélt művek 2022 őszén fognak megjelenni.

Az elbírálás az előző évekhez hasonlóan anonim, vagyis nem a szerkesztői e-mailcímre kérjük a pályamunkákat, hanem az info@gabo.hu címre. Kollégánk, aki nem vesz részt az értékelésben, nyilvántartást vezet a pályázók adatairól, és az elbírálást végző szerkesztőknek már csak a névtelen novellákat fogja továbbküldeni.

Amennyiben a pályázat elbírálásakor a szerkesztők nem találnak elég novellát, hogy megtöltsenek egy kötetet, utólag pályázaton kívül íródott műveket is beleválogatnak az antológiába.

Ami pedig a kritériumainkat illeti, azok változatlanok, ezért idézünk a 2018-as pályázat utáni blogbejegyzésünkből:

Mi nem divatnovellákat keresünk, nem kell igazodni trendekhez, nem érdekel minket a jól ismert régi. Olyan fantasztikus novellákat szeretnénk látni, amelyeket nem tudna más megírni, csak az adott szerző, az ő saját, egyéni látásmódjával és érzékenységével, amelyek épp emiatt újak és különlegesek.”

Határidő: 2022. június 14. éjfél

Terjedelmi korlát: 10 000 - 40 000 leütés

Honorárium: megjelenés esetén bruttó 30 000 Ft

Megjelenés: várhatóan 2022 őszén

Formai követelmények: A novellákat RTF vagy DOC formátumban várjuk, a  fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét. A fájlban szintén fel kell tüntetni a szerző nevét és elérhetőségét. A szöveg legyen sorkizárt, a sortávolság szimpla vagy másfeles, kiemelésre bold vagy kurzív használható, hacsak a novella nem tartalmaz rendhagyó formai megoldásokat.

Beküldés: elektronikusan az info@gabo.hu címre, az e-mail tárgymezőjébe kerüljön bele a "pályázat" szó, pl. Tárgy: PÁLYÁZAT: Gipsz Jakab: Novella címe. A kísérőlevélben a könnyebb adminisztráció érdekében szerepeljen a pályázó neve, emailcíme és a novella címe.

Tematikai megkötés: science fiction, fantasy, horror, weird

Kikötések: Magyar nyelven sem nyomtatott, sem online formában nem publikált, eredeti, fennálló franchise-hoz nem köthető műveket várunk, amelyekkel máshol sem találkozhattunk korábban (tehát nem kaptunk korábban kéziratot és nem szerepelt a Fantasztikus kéziratok éjszakáján). Egy szerző egy pályaművet küldhet be.

Friss, eredeti, tartalmas novellákat várunk. Ugyan bármilyen témát szívesen látunk a fantasztikum területén belül, van néhány történettípus és -elem, amelyiknél már nehéz újat mondani. Javasoljuk, hogy a pályázók olvassák el a 2018-as kiírás tartalmi megkötéseit, és a novellapályázat tanulságait 2018-ban valamint 2019-ben.

További támpontok, milyen novellákat keresünk:

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021

és

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Az év legjobb science fiction novellái 2020

 

Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor

szerkesztők

Címkék: pályázat

2 komment

2021.09.27.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021 - Borítómustra és tartalomjegyzék

HannaCsilla

Biológiai gépek és vízi tündérek, élmunkás táltosok és underground vámpírkolóniák, hullámok fehérítése és játék a halállal: a 2018-ban indult antológiasorozat idei kötetében tizenöt különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.

Az idei antológia borítóját a 2018-as kötethez hasonlóan Havancsák Gyula festette, valamint bemutatjuk a végleges tartalomjegyzéket is a novellapályázat győzteseinek és néhány meghívott írónak a novelláival.

js_az_ev_magyar_sci-fi_es_fantasy_novellai2021_web.jpg

 

Tartalomjegyzék

Nagy Viktória: Katicabogár
D. Kovács Tünde: Fiúról apára
Erdei Lilla: Vadhús
László Zoltán: Hullámsodrok
Rusvai Mónika: Nem ereszt gyökeret belé
Farkas Balázs: Orcz bástyái
Kispál Márton: Én és a fájdalom
Körmendi Ágnes: Tükör
Komor Zoltán: Májgaluska Mariska
Füzesi Dóra: Amőbász
Láng Annie: Elveszett pokol
Nagy László Dávid: Ex libris
Vincze Dorottya: Bennem rügyet bont a lét
Palágyi R. László: Csalló 
Juhász Viktor: Az Eigengrau

Előrendelés a webboltunkban 30 % kedvezménnyel

Címkék: novella antologia

Szólj hozzá!

2021.07.30.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021 – eredményhirdetés

HannaCsilla

Idén negyedszer jelenik meg Az év magyar science fiction és fantasynovellái antológiasorozat. A jó olvasói és kritikai fogadtatáson túl a sorozat sikerét jelzi az is, hogy a kiírt novellapályázatra évről évre rengeteg írás érkezik, amelyek változatosságukkal és szikrázó ötleteikkel újra meg újra megerősítenek minket abban, hogy a magyar fantasztikus prózairodalom nem csak hogy él, de izgalmas is. Idén ráadásul az elmúlt évek bőséges horror- és weird novellatermésére alapozva egy tematikus horror és wierd antológiánk is megjelent, Légszomj címmel.

Idén az éves pályázatunkra  253 pályamunkát kaptunk, amelyeket a GABO kiadó munkatársai, Kleinheincz Csilla, Roboz Gábor és Takács Gábor bíráltak el. Ezúttal tizenkét novellát válogattunk be az idei kötetbe, amelyek a magyar fantasztikum lenyűgöző mozaikját alkotják, megtalálhatók bennük underground vámpírkolóniák, sárkánygyíkok, élmunkás táltosok, biológiai gépek és vízitündérek.

pexels-photo-4099388.jpeg

A pályázat nyertesei és egyúttal Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021 kötetbe bekerülő novellák és íróik:

D. Kovács Tünde: Fiúról apára

Erdei Lilla: Kismacskák ingyen elvihetők

Füzesi Dóra: Amőbász

Kispál Márton: Én és a fájdalom

Komor Zoltán: Májgaluska Mariska

Körmendi Ágnes: Tükör

Láng Annie: Elveszett pokol

Nagy László Dávid: Olvasónapló

Nagy Viktória: Katicabogár

Palágyi R. László: Az utolsó tündér

Rusvai Mónika: Nem ereszt gyökeret belé

Vincze Dorottya: Bennem rügyet bont a lét

A kötetbe a nyertes novellákon kívül a kiadó által felkért szerzők írásai is megjelennek, végleges tartalomjegyzék ősszel várható.

Mint minden évben, idén is több olyan novellával találkoztunk, amelyek egyedi ötleteikkel, érzékenységükkel vagy kidolgozottságukkal felkeltették az érdeklődésünket, a kötetbe azonban mégsem kerülhettek be. Szeretnénk gratulálni a következő pályaművek íróinak, és reméljük, hogy a jövőben még olvashatjuk az írásaikat!

A lány és a vorlok

Alkalmazott matematika

A múzsák lázadása

Egészen elégő

Értekezés a gumimacik reproduktív jellemzőinek hatásáról

Fejedelem

Folklór

Free to play

Jonk lovag csodálatos utazása ide és

Kontroll

Lassan hintázó napok

Lénylabor

Névtelen alku

oxiGen

Öregnéne

Ötvenhat szelleme

Semmi sem változott Kabultiloában

Zara

Gratulálunk a nyerteseknek és köszönjük minden pályázónak a novellákat!

Címkék: novella pályázat eredményhirdetés

Szólj hozzá!

2021.04.12.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021 - pályázat

HannaCsilla

2021_novellapalyazat.jpg

Tavaly év végén jelent meg harmadik alkalommal Az év magyar science fiction és fantasynovellái válogatásunk, amelyet évről évre egyre több olvasó vár. Külön büszkeség számunkra, hogy a kötetek a Márai-program segítségével határon túli könyvtárakba is eljutnak, valamint a megújult Zsoldos Péter-díj jelöltjei között számos 2019-ben és 2020-ban megjelent, antológiás novella megtalálható. Idén pedig egy új, tematikus horror és weird antológiánk is megjelenik, Légszomj címmel.

Az antológiasorozat születéséről három évvel ezelőtt írtunk, egy „utóelőszóban": „Tapasztalatunk szerint a fantasztikum olvasói között rengetegen szeretik a kisprózát, és az írók számára is hasznos egy ilyen lehetőség: a szóban forgó műfajokba tartozó sztorik egy része novellaformában működik leginkább, és egy efféle kiadvány talán még jobban motiválhatná az ambiciózus szerzőket a kisebb lélegzetű ötleteik kibontására. Az pedig a magyar fantasztikum ismerőinek nem újdonság, hogy az elmúlt években már több olyan író is bemutatkozott, aki kreatívan tudta hasznosítani műfaji olvasmányélményeit, és úgy éreztük, egy ilyen antológiával a magunk módján bővítenénk a hazai szerzők publikációs lehetőségeit."

Idén tehát negyedszer írjuk ki a GABO SFF novellapályázatát, amelyre fantasy, science fiction, horror és weird novellákat várunk. A kiadó szerkesztői által legjobbnak ítélt művek 2021 őszén fognak megjelenni.

Az elbírálás az előző évekhez hasonlóan anonim, vagyis nem a szerkesztői e-mailcímre kérjük a pályamunkákat, hanem az info@gabo.hu címre. Kollégánk, aki nem vesz részt az értékelésben, nyilvántartást vezet a pályázók adatairól, és az elbírálást végző szerkesztőknek már csak a névtelen novellákat fogja továbbküldeni.

Amennyiben a pályázat elbírálásakor a szerkesztők nem találnak elég novellát, hogy megtöltsenek egy kötetet, utólag pályázaton kívül íródott műveket is beleválogatnak az antológiába.

Ami pedig a kritériumainkat illeti, azok változatlanok, ezért idézünk a 2018-as pályázat utáni blogbejegyzésünkből:

Mi nem divatnovellákat keresünk, nem kell igazodni trendekhez, nem érdekel minket a jól ismert régi. Olyan fantasztikus novellákat szeretnénk látni, amelyeket nem tudna más megírni, csak az adott szerző, az ő saját, egyéni látásmódjával és érzékenységével, amelyek épp emiatt újak és különlegesek.”

Határidő: 2021. június 14. éjfél

Terjedelmi korlát: 10 000 - 40 000 leütés

Honorárium: megjelenés esetén bruttó 30 000 Ft

Megjelenés: várhatóan 2021 őszén

Formai követelmények: A novellákat RTF vagy DOC formátumban várjuk, a  fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét. A fájlban szintén fel kell tüntetni a szerző nevét és elérhetőségét. A szöveg legyen sorkizárt, a sortávolság szimpla vagy másfeles, kiemelésre bold vagy kurzív használható, hacsak a novella nem tartalmaz rendhagyó formai megoldásokat.

Beküldés: elektronikusan az info@gabo.hu címre, az e-mail tárgymezőjébe kerüljön bele a "pályázat" szó, pl. Tárgy: PÁLYÁZAT: Gipsz Jakab: Novella címe. A kísérőlevélben a könnyebb adminisztráció érdekében szerepeljen a pályázó neve, emailcíme és a novella címe.

Tematikai megkötés: science fiction, fantasy, horror, weird

Kikötések: Magyar nyelven sem nyomtatott, sem online formában nem publikált, eredeti, fennálló franchise-hoz nem köthető műveket várunk, amelyekkel máshol sem találkozhattunk korábban (tehát nem kaptunk korábban kéziratot és nem szerepelt a Fantasztikus kéziratok éjszakáján). Egy szerző egy pályaművet küldhet be.

Friss, eredeti, tartalmas novellákat várunk. Ugyan bármilyen témát szívesen látunk a fantasztikum területén belül, van néhány történettípus és -elem, amelyiknél már nehéz újat mondani. Javasoljuk, hogy a pályázók olvassák el a 2018-as kiírás tartalmi megkötéseit, és a novellapályázat tanulságait 2018-ban valamint 2019-ben.

További támpontok, milyen novellákat keresünk:

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

és

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Az év legjobb science fiction novellái 2020

 

Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor

szerkesztők

Címkék: novella pályázat antológia

15 komment

2021.04.08.

Borítómustra: Légszomj – Kortárs magyar horror- és weirdnovellák

r_g

Akik követik a munkánkat, tudhatják, hogy régóta dolgozunk az első magyar szerzős horror/weirdnovellás antológiánkon, és most végre eljött az ideje, hogy megmutassuk a Légszomj borítóját, fülszövegét és tartalomjegyzékét. A megjelenéssel kapcsolatban egyelőre kénytelenek vagyunk óvatosan fogalmazni: az eredeti tervünk az volt, hogy júniusban adjuk ki a könyvet, ezt tudnánk és szeretnénk is tartani, de a vírushelyzet továbbra is erősen meghatározza a kiadónk életét, úgyhogy a végleges döntéssel az antológia érdekében még várunk egy kicsit. De nagyon be vagyunk sózva, úgyhogy amint lesz megjelenési dátumunk, azonnal szólunk!

A borító Szabó Vince munkája.

rg_legszomj_media.jpg

Fülszöveg:

Beszélő halottak és varázsköpenyes szörnyek, nemlélegzők és víztudatok, embergólya és fanyűvő: tizenöt különös és hátborzongató novella magyar szerzőktől, akik bebizonyítják, hogy a hazai irodalom kevésbé járt ösvényeit is érdemes felfedezni.

Tartalom:

Előszó
Komor Zoltán: Az embergólya
Papp-Zakor Ilka: A jegenyésdi beszélő halottak
Farkas Balázs: Bróda szálló
Jónás Zsolt: Folyondár
Benedek Szabolcs: A második fanyűvős sztori
Szabó Róbert Csaba: Nemlélegzők
Kleinheincz Csilla: Szárnya alatt a meleg
Szarvas Szilvia: Ajka fehér, mint a hó
Körmendi Ágnes: A Bach-tenger megszelídítése
Kiss Gabriella: Túlélők
Gaura Ágnes: Hasad
Harmath Dávid: A lámpáshal
Sereg Gitta: A dolgok rendje
S. Kolozsvári Zsófia: Porszemek
Moskát Anita: Bevezetés a sokváltozós viszonyrendszerekbe

Címkék: horror weird antológia

Szólj hozzá!

2021.03.31.

Megjelent Andrzej Sapkowski: Az isten harcosai

HannaCsilla

Megjelent Andrzej Sapkowski Huszita-trilógiájának második része, az Isten harcosai, Hermann Péter fordításában! A kötet megjelenését, csakúgy, mint a Narrenturmét, a Wacław Felczak Alapítvány támogatta.
huszita_waclaw.jpg
1427-et írunk, és a prágai huszita eretnekek egymás után nyerik a csatákat Róma seregei ellen. Az inkvizíció kémei azonban mindenütt ott vannak, és a katolikus nemesek Szilézia lerohanására készülnek. Európára a háború árnyéka borul.
Amikor a husziták vezetői veszélyes és titkos küldetésre küldik Reynevant, az ifjú orvost, nem csupán a rábízott feladattal kell megbirkóznia, de bosszút akar állni fivére haláláért is, és az egész vidéket tűvé teszi elveszett szerelméért. Ellenségei és a háború kegyetlensége nehéz próbáknak vetik alá, és Reynevan a veszedelmes kémjátszmák és titokzatos erők ellenében fájdalmas döntésre kényszerül.
A Vaják világhírű szerzője által írt történelmi fantasytrilógia második kötetében Reynevan még mélyebbre keveredik a tizenötödik századi vallásháborúba.
Fordító: Hermann Péter
Borítóterv: Szabó Vince
Terjedelem: 592
ISBN: 978 963 566 085 8
Ár: 4590 Ft
as_narrenturm_isten_harcosai_web.jpg

3 komment

2020.10.30.

Év végi megjelenéseinkről

GABO SFF

Tavaly decemberben, amikor megírtuk egy blogbejegyzésben a 2020-as terveinket, mi sem tudtuk, milyen drasztikus változásokra kényszerülünk a járvány miatt. Az elmúlt évben gyakorlatilag nekünk is újra és újra át kellett terveznünk, mit és mikor jelentetünk meg. Akadt olyan könyv, ahol a külföldi partnerekkel lassult le a kommunikáció, máshol a járvány kihatott a fordítók munkájára, vagy egyszerűen csak az év végére annyi könyv torlódott fel, hogy kénytelenek voltunk választani a megjelenések között. Ebben a blogbejegyzésben szeretnénk tisztázni, mely könyvekre számíthattok tőlünk még idén, és mik azok a már bejelentett címek, amik végül 2021-ben jelennek meg. Fontos, hogy itt nem ejtünk szót azokról a könyveinkről, amiket eredetileg is a jövő évre terveztünk – azokról majd decemberben, egy másik posztban lesz szó.

js_az_ev_legjobb_scifi_novellai2020_media.jpg

Hamarosan a boltokba kerül a két éve indított, magyar szerzőket bemutató antológiánk, Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020, amiben idén is a hazai fantasztikumból nyújtunk át egy izgalmas és színes válogatást. Akad itt idegeninváziós sci-fi, középkori vérfarkastörténet, egy bizarr felhívás a világ jobbá tételére és hasonlóan egyedi ötletű novella. Ezzel párhuzamosan érkezik az idei antológiánk Jonathan Strahantől, aki ettől az évtől kezdve csak a sci-fire fókuszál Az év legjobb science fiction novellái sorozatában. Ted Chiang, Greg Egan, Karin Tidbeck, Charlie Jane Anders és a kortárs fantasztikum legismertebb szerzőinek új írásai reményeink szerint minden hazai sci-fi olvasó tetszését elnyerik majd.

nr_csont_es_ver_media.jpg

De nemcsak a sci-fi kedvelőinek készülünk könyvvel, érkezik ugyanis Nora Roberts fantasytrilógiájának következő kötete, a Csont és vér. A Napfogyatkozásban elkezdett történet egy járvány sújtotta világban játszódik, ahol új erőre kap a mágia – ha nem is minden részében, de több pontján is borzongatóan kapcsolódhat a jelenünk történéseihez. És ami a befejező kötetet illeti, a fordító, Tóth Gizella már dolgozik rajta, és jövő év első felében a boltokba fog kerülni.

A 2020-as évünk egyértelmű sikerszériája Andrzej Sapkowski Vaják-sorozata volt, amelynek a mi kiadásunkban nemrég jelent meg az utolsó kötete. Viszont, hogy karácsony előtt kedveskedjünk a rajongóknak, egy különleges kiállítású könyvvel készülünk, ami A vaják című novella illusztrált, nagyalakú kiadása. A francia Thimothée Montaigne festményei lenyűgöző atmoszférát teremtenek – tökéletes karácsonyi ajándék Vaják-szerető barátainknak, vagy akár saját magunknak. Emellett új Sapkowski regénnyel is készülünk, belefogunk ugyanis a szerző Huszita-trilógiájába, amelynek első kötete, a Narrenturm – Bolondok tornya novemberben érkezik majd Hermann Péter fordításában. Ez a történelmi fantasy remekül elegyíti a kalandok és a humort, közben pedig bepillantást nyújt Lengyelország lenyűgözően izgalmas történelmébe, bemutatva azokat a sorsfordító eseményeket, amik egész Európa sorsát meghatározzák. Szerettük volna továbbá még idén kiadni Az utolsó kívánság festett borítójú változatát, viszont egyre valószínűbb, hogy végül erre csak januárban fog sor kerülni.

as_narrenturm_media.jpg

Ezzel pedig elérkeztünk blogbejegyzésünk kevésbé kellemes részéhez: mik azok, amiket 2020-ra terveztünk, de különböző okok miatt csak jövőre érkeznek? Naomi Novik sokak által várt új fantasytrilógiájának első része, A végzet iskolája (amit Heinisch Mónika fordított) magyar változatának munkálatai nem várt akadályok miatt elhúzódtak, így legnagyobb sajnálatunkra ezt a könyvet csak jövőre tudjuk kiadni – de igyekszünk, hogy a második résszel már tartani tudjuk a nemzetközi megjelenést. Ugyancsak jövőre csúszott a lengyel Jacek Dukaj különleges kötete, az Érkezés a sötétségbe (Mihályi Zsuzsa remek fordítása), amely a Netflix azonos című sorozatának alapötletéül szolgált. Az illusztrációkkal ellátott regény egy csillagászati esemény miatt géptestekbe kényszerülő emberiség jövőjébe enged bepillantást. Veronica Roth A kiválasztottak című kötete szintén 2021-ben érkezik majd Kleinheincz Csilla fordításban, ahogy Ian McDonald Luna-trilógiájának zárása, a Holdkelte is, amelyen Tamás Gábor dolgozott.

Két antológiánk is végül jövőre jelenik meg. Az egyik Gardner Dozois gigantikus sci-fi gyűjteménye, A legjobbak legjobbjai 2, amely két évtized sci-fi kisregényeiből válogat, olyan szerzőkkel, mint Alastair Reynolds, Frederik Pohl vagy Ursula K. Le Guin. Magyar horrorválogatásunkról, a Légszomjról is úgy ítéltük meg, jobb, ha eltoljuk egy évvel, bár már nagyon izgatottak vagyunk, hogyan fogadja majd a hazai olvasóközönség ezt a kötetünket. Továbbá klasszikus sci-fi könyvsorozataink, a Dűne és az Alapítvány is jövőre folytatódnak majd.

Reméljük, hogy a 2021-es év már kissé kiszámíthatóbb lesz, és nem kell több könyvünk megjelenését eltolni. Ami biztos, hogy a terveink között még jó pár izgalmas könyv szerepel (aki figyel minket facebookon vagy molyon, az már értesülhetett is néhányról). Ezekről, ahogy korábban jeleztük, decemberben fogunk hírt adni, egy új blogbejegyzésben. Addig is csak azt tudjuk mondani, hogy olvassatok sokat, vigyázzatok magatokra, viseljetek maszkot és tartsátok a távolságot, hogy ne váljanak valóra a legrosszabb sci-fi jóslatok!

Címkék: sci-fi fantasy antológia Vaják Witcher Roberts Strahan Sapkowski

Szólj hozzá!

2020.10.27.

Andrzej Sapkowski: Narrenturm

r_g

Még egy kiadvánnyal készülünk idén Andrzej Sapkowski rajongóinak: belekezdünk a szerző történelmi fantasysorozatába, a Huszita-trilógiába. Az első kötet, a Narrenturm  Bolondok tornya novemberben érkezik majd a könyvesboltokba. Az író a Vajákhoz hasonló, izgalmas cselekményt humorral vegyíti, és bemutatja azt az izgalmas korszakot, ami meghatározta nemcsak a lengyel történelmet, de Európa egész sorsát is.

as_narrenturm_media.jpg


Bielaui Reinmart, a sarlatánt, akit Reynevannak is neveznek, rajtakapják egy lovag feleségével, és menekülni kényszerül a Sterza fivérek és az Inkvizíció elől. Miközben a husziták és katolikusok között nő a feszültség, és különös, misztikus erők gyűlnek az árnyak között, Reynevan a Narrenturmban, a Bolondok Tornyában találja magát, abban a középkori őrültekházában, ahová a másként gondolkodókat és lázadókat zárják.
Reynevan számára megszökni a toronyból, kikerülni a csávából és megőrizni az ép elméjét nehezebbnek bizonyulhat, mint valaha is hitte…

A kötet megjelenését a Wacław Felczak Alapítvány támogatta.

Fordító: Hermann Péter

Terjedelem: 592 oldal

ISBN 978-963-566-019-3

Webshop link

Címkék: Narrenturm Sapkowski Waclaw Felczak Alapítvány

Szólj hozzá!

2020.09.28.

Borítómustra: Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

r_g

Nagy örömmel jelentjük, hogy egyre közelebb kerülünk a szívünknek különösen kedves magyar SFF antológiasorozatunk harmadik kötetének megjelenéséhez!

Elkészült a borító, a festmény ezúttal egy exellero néven futó grafikus munkája. Ez lesz az eddigi leghosszabb kötet, 440 oldal, és a borító alatt már a végleges tartalomjegyzéket is láthatjátok. 

Amint pontosabbat tudunk a megjelenés dátumáról, természetesen jelezzük!

js_az_ev_magyar_sci-fi_es_fantasy_novellai2020_media_javitott.jpg 

Előszó

László Zoltán: Kimenő oldal

Palágyi R. László: A róna gyermeke

Farkas Balázs: A végtelen

Evellei Kata: Kobalt

Lőrinczy Judit: A doboz

Körmendi Ágnes: A konzul nyolcadik lelke

Csoma-Lőrincz Tamara: Jónás

Krausz Emma: A valódi tulajdonos

Nagy Roxána: Kicevice

Veres Attila: A világ helyreállítása

Rusvai Mónika: Embermadár

Molnár B. Gábor: Mély álom

Radics Roland: A másik

D. Kovács Tünde: Piros folt a végtelen fehéren

Erdei Lilla: Cunciróka

Alexandrov Anna: Lakás a kilencediken

Kiss Gabriella: Egy férfi belépett a bárba

Takács Bogi: Elegendő kétségbeesés esetén

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása