Menü

Gabo webshop

Facebook

Feedek

2013.06.27.

Eoin Colferről

r_g

Eoincoffee460.jpg

Eoin Colfertől négy könyvet is kiadtunk, de az ő életútját talán valamivel kevesebben ismerik. Következzen egy rövid áttekintés arról, ki is ez az ír bestseller-szerző.

Hogyan lehet egy trilógia hatrészes? Erről Eoin Colfert kell megkérdezni. Ha esetleg nem ismerik, akkor ideje lelepleznünk azt a férfit, aki lezárta Douglas Adams sorozatát. Ja, és még valami…

A bevezető utolsó mondata nem a szétszórtságunkra, hanem annak a bizonyos trilógiának a befejező darabjára utal. A hatodik részre. A trilógia hatodik részére.

Douglas Adams világhírű Galaxis útikalauz stopposoknaksorozata eredetileg öt kötetből állt. Ám Douglas Adams nem lett volna Douglas Adams, ha nem nevezi el ezt az öt művet trilógiának. A bámulatos képességű íróban hiányérzet maradt az utolsó rész után: egyszerűen sivárnak érezte a befejezést, így egy utolsó, hatodik kötet megírását vette tervbe. Azonban már nem tehette fel a pontot az i-re: 2001. május 11-én, szívrohamban elhunyt. Özvegye szerette volna, ha férje kívánsága teljesül. A Douglas irodalmi örökségét kezelő ügynökséggel egyetértésben úgy döntöttek: megkeresik a megfelelő személyt a feladatra. Így esett a választásuk Eoin Colferre.

– Mintha egy csapásra megelevenedett volna a legféltettebb álmom! Évek óta a fejemben él ennek a csodálatos sztorinak a befejezése, és mindezt most a valóságban is papírra vethetem – lelkesedett a hír hallatán Colfer, aki hatalmas rajongója volt a sorozatnak, és aki akkor már bestsellerlistás írónak vallhatta magát, köszönhetően az Artemis Fowl-regényeknek.

Eoin Colfer (keresztnevét az angol Owenhez hasonlóan kell ejteni) 1965-ben született az írországi Wexfordban. Első könyve, a Benny és Omar, 1998-ban jelent meg, amit egy évvel később a folytatás követett. Az igazi közönségsiker 2001-ben talált rá: ekkor látott napvilágot az Artemis Fowl-sorozat nyitó darabja (kiadónknál az Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra címmel jelent meg). Egy csapásra a gyermek- és kamaszirodalom ünnepelt szerzője lett: napjainkkal bezárólag szinte valamennyi műve felkerült a New York Times bestsellerlistájára.

Az Artemis Fowl-sorozat 4. kötete október közepén került a boltokba hazánkban, Artemis Fowl és Opália végzete címmel. – Addig írok majd, amíg az emberek olvasnak, vagy amíg ki nem fogyok az ötletekből. Remélhetőleg a közeljövőben egyik sem következik be – nyilatkozta írói hitvallásáról a feleségével és két gyermekével Írországban élő Eoin Colfer.

Hogy nincs híján az inspirációnak, arról mi sem tanúskodik jobban, mint az április közepén érkező Meglőve. Ebben az izgalmas könyvben – az Artemis Fowl-regények után – Colfer krimiíróként is bemutatkozik a felnőtt közönségnek. A szellemes és fordulatos történet főhőse egy kidobóember, akinek olyan problémákkal kell szembenéznie, mint a kellemetlen vendégek, az eszelős szomszédja és a kopaszodás. Ahogy pedig a sztori halad előre, rájövünk, hogy lesz ez még sokkal rosszabb is…

Ja, és még valami: a Galaxis-sorozat befejező, hatodik kötete végül 2009-ben jelent meg, Ja, és még valami címmel.

(forrás: gabo.hu)

 

 

Címkék: Colfer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr675379120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.