Menü

Gabo webshop

Facebook

Feedek

2013.08.28.

Robert Holdstock-életrajz

r_g

holdstock.jpg

Mint múlt pénteken kiderült, Robert Holdstock Mitágó-erdő című fantasy-regényével folytatjuk A felfedezővel megkezdett sort. Hogy azok is jobban megismerhessék a szerzőt, akik korábban nem hallottak róla, a folytatásban olvasható rövid, magyar nyelvű életrajza.

Robert Holdstock (1948 - 2009)

Robert Paul Holdstock az angliai Kent megyében lévő Hythe part menti városában született, és gyerekkori évei jelentős részét a zord Romney-mocsár környékén, illetve Kent sűrű erdőségeiben töltötte. Fiatal korában dolgozott többek között hajókon, építkezéseken és bányákban is. Miután 1971-ben zoológiából diplomázott a London School of Hygiene & Tropical Medicine-en, a hetvenes évek elején hosszú ideig kutatóként dolgozott, majd 1976-ban teljes munkaidős írónak állt, és élete hátralévő részében Észak-Londonban élt. Első kiadott novellája („Pauper's Plot”) a neves New Worlds magazinban jelent meg 1968-ban. Karrierje korai szakaszában főleg science fiction-történeteket írt, később azonban a fantasy műfajával forrt össze a neve.

1984-ben jelent meg a Mitágó-erdő (Mythago Wood), amellyel Holdstock megnyerte a BSFA- és a World Fantasy-díjat a Legjobb regény kategóriában. Ezzel és a többi, Ryhope-erdőben játszódó „mitágó-regénnyel” (például a Lavondyss-szal, amely 1988-ban elvitte a BSFA Legjobb regénynek járó díját) helyet szerzett magának a modern fantasy legfontosabb képviselői között.

1991 fontos év a szerző karrierjében, ekkor jelent meg ugyanis The Fetch című elismert dark fantasy-regénye, The Bone Forest című novelláskötete, továbbá „The Ragthorn” című kisregénye, amelyet Garry Kilworth íróbarátjával közösen jegyez. Ezek az írások a következő évben több díj jelöltjei közé is bekerültek, a „The Ragthorn” pedig megnyerte a World Fantasy-díjat a Legjobb kisregény kategóriában, továbbá a BSFA elismerésével is gazdagabb lett. (A szerző díjainak listája itt megtekinthető.)

Holdstock érdeklődése a kelta és az északi mitológia iránt egész életművében érezhető, bár leginkább A Merlin-kódex trilógiában (Keltika, The Iron Grail, The Broken Kings) tükröződik, amely 2001 és 2007 között jelent meg. A széria kiemelte Merlin figuráját az Artúr-mondakör kontextusából, és egy még ennél is régebbi narratívába helyezte, olyan mitológiai figurák társaságába, mint Iaszón és Médea.

A hírnevet elhozó Mitágó- és Merlin-sorozatok mellett Holdstock megjelentetett több novelláskötetet, egy okkult thriller-szériát (Night Hunter), több játékfilm regényváltozatát (köztük a Smaragderdő című John Boorman-mozi alapján készült könyvet) és számos más írást, időnként különböző álneveken. „The Dark Wheel” című kisregényét mellékelték az Elite című nagysikerű számítógépes játék kiadványához. Szerkesztői minőségben dolgozott az Other Edens néven ismert antológiákon, amelyekben tehetséges angol szerzők mutatkozhattak be. A már említett Garry Kilworth-tel Poems, Peoms & Other Atrocities címen közösen jegyzett verseskötete 2013 júniusában jelent meg.

Robert Holdstock 2009 novemberében halt meg, négy hónappal az Avilion című régóta várt regénye befejezése után, amellyel sajnos utoljára tért vissza a Ryhope-erdőbe.

(források: SFGateway, robertholdstock.com, Wikipedia)

Címkék: fantasy Holdstock

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr65480147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.