Menü

Gabo webshop

Facebook

Feedek

2017.11.02.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan I-II.

HannaCsilla

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye hamarosan megjelenik a GABO SFF sorozatban. Úgy véljük, mind a zsáner veterán olvasóinak, mind a fantasztikus novellákat csak ritkán olvasóknak kihagyhatatlan különlegesség ez a válogatás.

uklbymwk-6x8-600dpi.JPGAz Oregonban élő szerző, Alfred Kroeber antropológus és Theodora Kroeber lánya a fantasztikus irodalom mellett verseket, realista prózát, esszéket, gyerek- és ifjúsági könyveket, forgatókönyveket és dalszövegeket ír, valamint fordít (többek között Lao-ce Tao Te Kingjét) – kevés az olyan amerikai író, aki ennyire változatos területeken ilyen kimagasló minőséget képvisel.

Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

A legjobb kortárs novellisták egyikének tartott szerző szatirikus, éles hangú írásai gyönyörködtetnek, provokálnak, elgondolkodtatnak. A Valahol a Földön Le Guin evilági novellái közül válogat oregoni kisvárosoktól kezdve Európa szívéig, Az űr odakint, a világ idebent pedig Le Guin leghíresebb fantasztikus novelláit tartalmazza, amelyek számos olvasó és szerző világképére hatottak. Le Guin hangot ad a némáknak, reményt a kívülállóknak, és mindenekfelett az igazságról ír, miközben mindvégig megőrzi függetlenségét és humorérzékét.

A novellák többsége most először olvasható magyarul.

valos_es_valotlan_i-ii.jpg

Fordítók: Békés András, Kleinheincz Csilla, Küry Miklós, Miks-Rédai Viktória, Roboz Gábor, Sohár Anikó, Sóvágó Katalin, Szántai Zsolt, Varró Attila és Veres Mihály

Tartalomjegyzék

I. Valahol a Földön

Fivérek, nővérek
Egy hét vidéken
A szabadság levegője
Képzeletbeli országok
A rózsa naplója
Az út iránya
A fehér szamár
Gwilan hárfája
May pumája
Buffalo lányai, gyertek ki
Lovastábor
Széles víz
Az elveszett gyerekek
Üzenetek
Alvajárók
Kéz, csésze, kagyló
Ether, hol itt
Fél ötkor

II. Az űr odakint, a világ idebent

Akik elhagyták Omelast
Semley nyaklánca
Kilenc élet
Útvesztők
Az első kapcsolatfelvétel a gorgonidokkal
Shobyék története
Árulások
A segrik ügye
Magány
A vad lányok
Gy repülő emberei
Az asonuk hallgatása
Az északi fal megmászása
Az akácmagok szerzője
Ahogy a felesége látta
Az elnevezések szabálya
Aprópénz
A vadorzó
Sur
A nevek elvétele
Egy csupor víz

 

Fotó: Copyright © by Marian Wood Kolisch

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr6813145622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor Tormassy 2017.11.27. 17:23:09

A helyes válasz : Ursula Kroberg Le Guin !

BrunoHU 2017.11.27. 20:16:05

Ursula Kroberg Le Guin

Gabor Tormassy 2017.11.28. 08:46:35

Bocsánat :a helyes válasz a következő : Ursula Kroeberg Le Guin