Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antologia (4) antológia (6) Asimov (12) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (25) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (28) Buglyó (6) Campbell (5) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (1) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (1) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (80) film (8) folyói (1) Góliát (1) grafika (10) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (5) idezet (7) interju (11) Irha és bőr (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (17) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Nix (4) novella (15) Novik (5) nyeremény (1) pályázat (7) Panoráma (1) Pearson (11) Rajaniemi (1) regény (1) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (14) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (1) sárkány (1) sci-fi (55) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (3) Staveley (10) Strahan (3) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (1) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Wecker (3) Westerfeld (1) YA (3) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2019.07.24.

Gardner Dozois (szerk.): A legjobbak legjobbjai: Harmincöt év legjobb science fiction novellái

r_g

Régóta dolgozunk már egy kiadványon, amelyet eddig nagyrészt titokban tartottunk, de most eljött az ideje, hogy bemutassuk: hamarosan érkezik újabb, és minden eddiginél nagyobbat markoló antológiánk, a Gardner Dozois szerkesztette A legjobbak legjobbjai: Harmincöt év legjobb science fiction novellái [munkacím]. Nem érezzük, hogy lenne mit kifejtenünk: egy három és fél évtizednyi sci-fi termést felölelő válogatás a szakma egyik legelismertebb szerkesztőjétől szerintünk túlzás nélkül megkerülhetetlen kötet.

Az antológiában annyi ismert név van, hogy nehéz lenne külön kiemelni néhányat, nem is tesszük, inkább bemásoltuk az oldal aljára a teljes tartalomjegyzéket - az biztos, hogy Dozois nagyon magasra tette a lécet. Tényleg csak azok csalódhatnak egy kicsit, akik kifejezetten utazáshoz, tömegközlekedéshez keresnek maguknak könyvet, bár azt is megértjük, ha valaki csak 900 oldalas antológiákkal a hóna alatt jár-kel szívesen.

Ami a borítót illeti, nagy valószínűséggel az itt látható eredetit fogjuk megvenni (és lehet, hogy egy kicsit változtatunk rajta), de erre még néhány hét múlva visszatérünk.

Már csak azért sem sokára, mert nincs messze a megjelenés: szeptemberre tervezzük, és persze amint közelebbit tudunk, jelentkezünk.

dozois35years.jpg

Gardner Dozois: Előszó

Eleanor Arnason: Csontok fazekasa (ford. Márton Zsófia)

Charles Stross: A kóbor farm (ford. Juhász Viktor)

Ian McDonald: Kicsi istennő (ford. Tamás Gábor)

Paul McAuley: Halálraítéltek (ford. Kemenes Iván)

Michael Swanwick: Ónláp (ford. Márton Zsófia)

Robert Reed: Jóhegy (ford. Pétersz Tamás)

Kage Baker: Hol aranyalma is terem (ford. Hári Katalin)

Alastair Reynolds: A szánkészítő lánya (ford. Tamás Gábor)

Greg Egan: Glória (ford. Huszár András)

David Moles: Finisterra (ford. Pétersz Tamás)

Daryl Gregory: Lord Grimm illusztrált életrajza (ford. Roboz Gábor)

Robert Charles Wilson: Utriusque Cosmi – Mindkét kozmosz (ford. Varró Attila)

John Kessel: A Helvét Reneszánszt megelőző események (ford. Kemenes Iván)

Maureen McHugh: Haszontalan holmik (ford. Kleinheincz Csilla)

Sarah Monette és Elizabeth Bear: Mongúz (ford. Miks-Rédai Viktória)

Adam Roberts: Haj (ford. Pék Zoltán)

Peter Watts: A dolgok (ford. Roboz Gábor)

Allen M. Steele: A Mars császára (ford. Hári Katalin)

Yoon Ha Lee: Virág, Kegyelem, Tű és Lánc (ford. Juhász Viktor)

John Barnes: Marsi szív (ford. Pék Zoltán)

Stephen Baxter: A Vénusz megtámadása (ford. Galamb Zoltán)

Indrapramit Das: Napsirató (ford. Kemenes Iván)

Pat Cadigan: A lánylény, aki átment szusiba (ford. Kleinheincz Csilla)

Lavie Tidhar: A mémtáros (ford. Varró Attila)

Carrie Vaughn: A legtöbb, ami tőlünk telik (ford. Márton Zsófia)

Ian R. MacLeod: A felfedezett ország (ford. Pétersz Tamás)

Nancy Kress: Pályák és ösvények (ford. Miks-Rédai Viktória)

Elizabeth Bear: Csak a kezem figyeljék (ford. Kleinheincz Csilla)

James Patrick Kelly: Majd egyszer (ford. Pétersz Tamás)

Ken Liu: Egy teherszállító zeppelin útjának krónikája (A Pacific Monthly Szállítmányozási Évkönyvéből, 2009. május) (ford. Juhász Viktor)

Aliette De Bodard: Három csésze gyász, csillagfénynél (ford. Kleinheincz Csilla)

Sam J. Miller: Jégtömbök (ford. Roboz Gábor)

Gwyneth Jones: Tudatosok (ford. Roboz Gábor)

James S. A. Corey: A változás foka (ford. Galamb Zoltán)

Rich Larson: Jónás és a Róka (ford. Vitális Szabolcs)

Kathe Koja és Carter Scholz: KIT: összeszerelést igényel (ford. Huszár András)

Ray Nayler: Téli társidő (ford. Varró Attila)

R. S. Benedict: Angol nevem (ford. Roboz Gábor)

Címkék: sci-fi novella antologia bejelentes Dozois

1 komment

2019.07.23.

Néhány gondolat a novellapályázatról

HannaCsilla

Tavaly jelent meg először a GABO SFF sorozaton belül olyan antológia, amelyben ismert és korábban ismeretlen magyar szerzők fantasztikus novellái voltak olvashatóak. Tavaly, mivel a vállalkozásnak nem volt előzménye, felkértünk publikált szerzőket, hogy írjanak nekünk és egyúttal nyílt pályázatot is kihirdettünk, hogy másoknak is lehetőséget nyújtsunk a megjelenésre. Idén tovább merészkedtünk: eleve nyílt és anonim pályázatot írtunk ki, ahová egyaránt vártuk a profi és amatőr szerzőket.

A pályázatra 294 novella érkezett be, és végül 13 novella került a nyertesek közé. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy csak ezek a novellák voltak jók, vagy hogy ami nem került be, az máshol ne jelenhetne meg – a válogatás minden esetben szubjektív, és olyan tényezők is befolyásolják, amiknek nincsen közük az adott novella minőségéhez (például, hogy vannak-e még más novellák erősen hasonló témával, megközelítéssel, nem épül-e több novella ugyanarra a mitológiai alapra). A GABO SFF novellapályázat célja egy antológia összeállítása, ezért szem előtt kellett tartani, hogy a válogatás során minél változatosabb és sokszínűbb kép alakuljon ki. A tematikus antológiákkal ellentétben nem egy bizonyos téma minél mélyebb megismerése, több szemszögből megvilágítása került előtérbe, hanem az, hogy minél szélesebb palettát mutathassunk be az olvasóknak. Éppen ezért idén kiemeltünk néhány, a kötetbe be nem került, de színvonalas írást, amelyeknek megvalósítása, ötletei, egyedi hangulata megragadta a figyelmünket.

A tavalyi pályázatértékelő mintájára azonban szeretnénk néhány észrevételt tenni a novellák alapján, amik segítséget nyújthatnak a jövőben, hogy bizonyos hibák ne kerüljenek elő újra meg újra. Természetesen ehhez az kell, hogy a pályázók el is olvassák ezeket a tanácsokat, de bízunk benne, hogy lesz, akinek számára hasznosak lesznek a megjegyzéseink.

Hogy a tavalyi értékelőt nem, vagy csak kevesen olvasták el, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a novelláknak körülbelül az ötöde indul azzal, hogy a szereplő felébred. A novellák ötöde! Ugyanakkor a történet szempontjából szinte soha nem volt ez indokolt, t.i. a novella nem az alvást-álmokat-ébredést helyezte a központba, egyszerűen csak a szerző úgy gondolta, ezzel nyit. Természetesen lehet olyan eset, amikor egy ilyen kezdés indokolt, de a legtöbbször ez nincsen így – sokszor így csapódik le az írásban az író bizonytalansága, hogy úgy állt neki az írásnak, hogy még nem volt világos képe arról, mi fog történni, és lényegében azzal, hogy felébreszti a karaktert, bemelegíti a motort. A szereplő felébred, van lehetőség kicsit bemutatni őt is, a világot is, az alapszituációt, és aztán jöhet a lényeg. Az olvasót azonban nem érdekli a motor bemelegítése, nem azt akarja látni, hogy bekötjük a biztonsági övet és ellenőrizzük az olajszintet, nem kíváncsi arra, hogy kigurulunk a parkolóból. Ő a száguldást szeretné, vagy legalább azt, hogy már rögtön érdekes tájakon autókázzunk keresztül. Ha szükségünk is van bemelegítésre az íráshoz, utólag, átíráskor ezeket a részeket húzzuk ki – a világot és a szereplőt menet közben is be lehet mutatni, sőt: az az igazán jó jelenet, amely egyszerre mélyíti ismereteinket a karakterről, a világról, a szituációról és továbbviszi a történetet.

Amikor egy ötlet olyan frappáns, hogy nem is érted, hogy nem jutott más eszébe – akkor nagyon sokszor az az igazság, hogy sokaknak eszébe jutott már. Nem véletlenül adtunk listát az első pályázat kiírásakor – amit aztán idén is linkeltünk – arról, milyen típusú történeteket láttunk már sokszor, mert ugyan bármilyen témát meg lehet írni frissen és teljesen új szemszögből, ahogyan még soha nem olvasta senki, de ez nehéz, és nagy olvasottságot feltételez. A szörnnyé átváltozó ártatlan gyerekek, az emberiséget rabszolgasorba taszító robotok, a házi feladatként megteremtett Föld, a mi világunkról hol vicces, hol elmarasztaló jelentést író földönkívüliek, az időutazás, hogy aztán épp az okozza a katasztrófát, amit meg akart akadályozni a főhős – ezek mind nagyon-nagyon ismerősek számunkra (éppen ezért, amikor valaki tud egy új csavart hozni a toposzokba, azt tudjuk értékelni). Szokták mondani, hogy a sci-fi az ötletek irodalma, de az ötlet önmagában még messze nem elég, különösen, ha elcsépelt. Nem nagyon lehet kitűnni a mezőnyből egy sokadik szerelmes robottal vagy posztapokaliptikus sivatagban morcoskodó törvényenkívülivel, és még ha maga az ötlet jó is, az az érdekes, hogyan van megírva, van-e mellette valami emberi történet is, hogy több legyen egy gegnél. A jövő csodás technológiái is attól érdekesek, hogy miként hatnak az emberekre, az időparadoxon új megközelítése azért izgat, mert hatása van egy konkrét szereplő sorsára.

pexels-photo-415068.jpeg

A novellák struktúrája eltér, de sosem árt, ha az alapkérdések (Ki? Mikor? Hol? Mit és miért csinál?) megválaszolásra kerülnek, az információk visszatartása pusztán a titokzatoskodás kedvéért (tehát, amikor nem szolgálja a történet célját a rejtély) csak zavarja az olvasót, mint ahogy mindezt bekezdések szintjére is le lehet vetíteni – sok olyan írással találkoztunk, amely megfogalmazásában zavaros volt, a cselekmény követhetetlen, csapongó, a mondatok közül hiányzott az átvezetés, vagy éppen az nem volt világos, ki cselekszik és mit. Sok pályamunkánál volt olyan érzésünk, hogy mi voltunk az első olvasói, és esetleg még maga a szerző sem olvasta át a művét. Kérünk mindenkit, hogy legközelebb ezt ne mulassza el; adják oda az írásaikat olyan ismerőseiknek, akikről tudják, hogy olvasottak és képesek elfogulatlanul véleményt alkotni – számos olyan hiba kijavítható így, amivel a zsűri nem lenne elnéző.

Külön kitérnék azokra a novellákra, amiknek a világa izgalmas volt, a szereplői érdekesek, a felvázolt konfliktus azonban szétfeszítette a novella terjedelmi határait. Ilyen írást már tavaly is találtunk, és úgy tűnik, érdemes ezekről többet beszélni: van, ami nem novellapályázatra való. Amikor egy írás egyértelműen egy hosszabb mű bevezetője, első fejezete, bármennyire is megtetszik nekünk, nem válogathatjuk be. Amikor a világ sorsát befolyásoló rejtélyről éppen csak fellebben a fátyol, amikor a főszereplő megkapja a küldetést, vagy maga ébred rá, hogy mit is kell tennie most, hogy már tisztában van a fenyegetéssel: itt kezdődik az igazi történet. Szívesen látnánk, mi történik azután.

Külön örömünkre szolgált, hogy sok novella magyar környezetet, magyar szereplőket használt, a hazai jellegzetességekre reflektált valamilyen módon. Érdekesség ugyanakkor, hogy mintha idén is több fantasy érkezett volna be, mint sci-fi, és a horror aránya is megemelkedett. Ez a tendencia már tavaly tettenérhető volt – az okokról spekulálhatnánk, de jelenleg csak elfogadjuk, hogy ez így van; mindaddig, amíg jó novellákról van szó, nem számít, hogy melyik zsánerbe tartoznak. 

A pályázat anonim volt, de a nyertes és kiemelt novellák íróinak nevét utóbb kikerestük, és több ismerős nevet is találtunk (vagy publikált szerzőről van szó, vagy olyanról, akinek a neve már többször előkerült írókörökben, pályázatok kapcsán). Számunkra ez nem volt meglepő, de nem győzzük hangsúlyozni az ebből levonható tanulságot: a megjelenéshez vezető út hosszú és rengeteg gyakorlással jár. Aki bekerült, azért került be, mert rengeteg időt rászánt az írásra, újraírásra – és az olvasásra. Hatalmas munka van egyetlen kiváló novella mögött is, mert mögötte van az a sok év és hónap, amikor az író még csak próbálta történetté formálni azt, amit el akart mondani. Van a pályázók között, aki már maga is egy csomó időt áldozott arra, hogy jót írjon, és van, aki előtt még ott van ez az út – de aki most nem került be, annak is szeretnénk elmondani, hogy a munkája nem volt hasztalan: minden megírt szó és mondat előrefelé vezet.

 

 

 

Címkék: novella pályázat értékelés

2 komment

2019.07.18.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 – eredményhirdetés

HannaCsilla

Tavaly debütált Az év legjobb science fiction és fantasynovellái sorozatunk mintájára Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018 kötetünk, amelyet a szakma és az olvasók is örömmel fogadtak, és változatos és magas színvonalú metszetet mutatott arról, hol áll ma a magyar fantasztikum.

Idei pályázatunkra 294 pályamunka érkezett, amelyeket a GABO kiadó munkatársai, Kleinheincz Csilla, Roboz Gábor és Takács Gábor bíráltak el. A kötetbe kiválasztott 13 történet változatos képet ad a zsánerről: vannak bennük génszerkesztett madarak, emlékektől betépő fiatalok, lelkekre éhes bánya, menekülő szörnyek, esőmágia, szeretet és gyűlölet, farkasok és macskák. 

pexels-photo-1467715.jpeg

A pályázat nyertesei és egyúttal Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 kötetbe bekerülő novellák és íróik:

Alexandrov Anna: Farkasok

Erdei Lilla: A tökéletes hívás

Evellei Kata: Kobalt

Gaura Ágnes: Curo ergo sum

Kiss Gabriella: Holnap hamarosan egyszer majd így lesz

Kovách Kristóf: Sztrigoj

László Zoltán: Madarak, emlékek, lánygyermek

Molnár B. Gábor: Imago

Puska Veronika: Bújj, bújj, zöld ág

Sereg Gitta: Akié az eső

Szarvas Szilvia:Jó szerencsén innen és túl

Tallódi Julianna: A macskák mindig boldogok

Vincze Dorottya: Nem rászoruló

A nyertes novellák mellett az ősszel megjelenő kötetbe várhatóan egyéb, pályázattól független novellák is bekerülnek majd.

Noha a kötetbe csak 13 novellát válogattunk be, úgy éreztük, hogy feltétlenül említést kell tennünk azokról a novellákról, amelyek tetszettek a zsűrinek, írásmódjukkal, ötleteikkel, egyediségükkel megragadták a figyelmet, mégsem kerülhettek be. Szeretnénk gratulálni a következő novellák szerzőinek is, és reméljük, hogy a jövőben még olvashatjuk az írásaikat:

A falon túl

A gömb

A hazugságszörny

A jövő abban a pillanatban

Almafa

A tündérkirály

Felhősírok

Hazaút

Hűség

Jóban, rosszban

Kárhosok

Keresd Tennessee-t

Kintlévőség

Maszkcsere

Öltelek volna meg!

Parasztlány aranya

Red

Réka pipacsai

Tabula rasa

Gratulálunk a nyerteseknek és nagyon köszönjük az összes pályázónak a novellákat!

Címkék: novella pályázat eredményhirdetés

Szólj hozzá!

2019.06.20.

Lezárult a novellapályázat

HannaCsilla

Tegnapelőtt éjfélkor lezárult a GABO SFF novellapályázata, amelyre idén összesen 293 pályamű érkezett be. Köszönjük a novellákat, hatalmas öröm, hogy a tavalyi antológia sikere után ilyen sok alkotó jelentkezett. Az eredményhirdetés július 18-án, csütörtökön várható. A nyerteseket legkésőbb ugyaneddig a napig e-mailben külön is értesítjük.

Mivel mindenkinek, akinek a novelláját könyveltük, küldtünk visszaigazolást, ha valaki nem kapott volna tőlünk e-mailt, jelezze felénk, és utánanézünk! Idén sincsen lehetőség arra, hogy a be nem került novellákról részletes visszajelzést küldjünk, de aki kíváncsi arra, hogyan látja a pályamunkáját egy hozzáértő, annak a IX. Fantasztikus Kéziratok Éjszakáját ajánljuk.

pexels-photo-783737.jpeg

Címkék: novella pályázat

4 komment

2019.06.06.

Könyvheti eseményeink

HannaCsilla

A 90. Ünnepi Könyvhéten több GABO SFF-hez köthető eseményre is sor kerül, amelyeket ebben a bejegyzésben igyekszünk összeszedni.

61827092_948431675327577_1718785146661896192_n.jpg

Június 12-én kerül sor a Világok Találkozása rendezvénysorozat újabb eseményére, ahol S. A. Chakraborty: Bronzvárosa mellett Rusvai Mónika Tündöklő című első regényét mutatják be. A könyvről a szerző és Gaura Ágnes író beszélgetnek a FÉM Arts & Caféban 19 órától.

61696642_948502935320451_402039785360719872_n.jpgJúnius 14-én a Debrecenben született, jelenleg Angliában élő Tünde Farrand első regényének a Farkasországnak könyvbemutatójára kerül sor a debreceni Roncsbárban 16 órától. A szerzővel Szegedi László beszélget majd, a könyvbemutatót dedikálás követi a helyszínen.

Június 15-én pedig Budapesten, a Duna-korzón dedikál Rusvai Mónika, a Tündöklő, Lőrinczy Judit, az Elveszett Gondvána és Moskát Anita, az Irha és bőr szerzője.

konyvhet_rusvai_monika_dedikal_event.jpgkonyvhet_lorinczy_judit_dedikal_event.jpgkonyvhet_moskat_anita_dedikal_event.jpg

 

Szeretettel várjuk minden kedves olvasónkat a GABO standjánál (120-as pavilon)!

 

Címkék: könyvhét

Szólj hozzá!

2019.05.22.

Rusvai Mónika: Tündöklő

HannaCsilla

A 90. Ünnepi Könyvhéten jelenik meg új fantasy szerzőnk, Rusvai Mónika regénye, a Tündöklő, amelyet évek óta – amióta csak az első részletét olvastuk –, egyre nagyobb izgalommal vártunk. A szerző egyik novllája szerepelt tavalyi. Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 című antológiánkban, ez a regénye azonban valami más, valami új: egy kivételes, érzékenyen megírt történet, ahol az egyszerű hős útja és az epikus, egész világ sorsát mozgató legenda összefonódik. 


A csodálatos borítót pedig Sánta Kirának (grafika) és Szabó Vincének (tipográfia) köszönjük.

rm_tundoklo_media.jpg

Fülszöveg: 


Húsz éve az utolsó szigetkirályságot elpusztította a vihar képében érkezett Sárkány. A tengerik népe az addig tiltott, ősvadonnal borított szárazföldre menekült, hogy ott építsen fel új birodalmat. 
Erthol, a fiatal lovász, aki sosem ismerte a régi világot, a titokzatos Viharhozó nyomába eredve akaratlanul is részese lesz egy átkoktól sötét és féligazságokból összeálló legendának, amely hamarosan nemcsak az ő sorsát, de egész országáét is a pusztulás peremére sodorja. A válaszok a múltban rejlenek – de gyökerek híján ki tudná megmondani, mi igaz a babonákból és mi nem? A Sárkány előhírnökei, a sárkánykígyók pedig már az új világban is megjelennek, hogy beteljesítsék a régi birodalomban kimondott átkokat. 
A Tündöklő egyszerre emberközeli és hősregéket idéző történet, amelynek világában, ha a természetfelettit szólítja az ember, a válaszban nincs köszönet.

ISBN 978-963-406-792-4

Terjedelem: 424 oldal

Ár: 3490 Ft

Előrendelhető 30% kedvezménnyel.

Címkék: könyvhét fantasy Rusvai

Szólj hozzá!

2019.04.03.

Sam J. Miller: Orkaváros

r_g

A visszajelzéseitek alapján sokan szerettétek a Strahan-antológiákban bemutatkozó Sam J. Miller novelláit (Jégtömbök, Otthonok szellemei, Szakállas dolgok). Jó hírünk van: a Könyvfesztiválra érkezik Miller első, felnőtteknek szóló regénye, az Orkaváros, amely a Jégtömbök című sztori baljóslatú, high-tech városába invitál vissza minket, és világossá teszi, miért áradoznak a szerzőről olyan alkotók, mint N. K. Jemisin, Daryl Gregory, Ann Leckie és Charlie Jane Anders.

sjm_orkavaros_media.jpg

Borítófestmény: Kovács Péter, tipó: Szabó Vince

Fülszöveg:

A klímaháborúk után egy úszó várost építenek az Északi-sarkkörön, geotermikus fűtéssel és fenntartható energiával: a hely valóságos építészi és társadalommérnöki csoda, egyúttal túlzsúfolt tér, ahol kíméletlen küzdelem folyik az életben maradásért. A város egy idő után a bűn és korrupció melegágya lesz, a vagyonosok és nincstelenek közötti szakadék egyre jobban mélyül, és egy „omlás” néven ismert járvány tizedeli a népességet.

Miután rejtélyes látogató érkezik a városba – egy nő, akinek a csónakját egy gyilkos bálna vontatja és egy jegesmedve kíséri –, gyorsan elterjed a híre. Az „orkabűvölő” néven emlegetett idegen szép lassan összehoz négy embert, hogy korábban nem látott ellenállást valósítson meg. Miközben ezek a peremre szorult alakok összeállnak, hogy megmentsék városukat a biztos pusztulástól, sokkoló igazságokat tudnak meg magukról.

Sam J. Miller izgalmas új hang a sci-fiben: a novelláival hamar befutott szerző Orkaváros című regénye nagyon aktuális történetet mesél egy hátborzongatóan ismerős közeljövőről, a szervezett bűnözésről, a klímaváltozás következményeiről és az összetartás erejéről.

Adatok:

Fordító: Kemenes Iván

Kategória: sci-fi

ISBN: 978-963-406-643-9

Terjedelem: 360 oldal

Ár: 3490 Ft

Kötés: kartonált

Borító körülvágott méret: 135x210 mm

Várható megjelenés: 2019. április

Címkék: sci-fi Miller

Szólj hozzá!

2019.03.27.

Moskát Anita: Irha és bőr + dedikálás

HannaCsilla

Moskát Anita, a Bábel fiai és a Horgonyhely szerzője új regénnyel jelentkezik az április 25-28. között megrendezett 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra.

Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.

August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.

Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

A borító Szabó Vince munkája.

ma_irha_es_bor_media.jpg

Egyáltalán nem túlzunk, amikor azt mondjuk, hogy ilyet még soha nem olvastunk: hátborzongató, lenyűgöző és újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar fantasy világszínvonalú is lehet.

Moskát Anita a blogján elárult pár információt a regényről és a keletkezéséről. A könyvfesztiválon pedig dedikálja  is az új regényt (valamint a régebbieket), 27-én, szombaton délben a B17-es standnál.

moskat_anita_dedikal.jpg

Szólj hozzá!

2019.03.22.

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

GABO SFF

Idén negyedik alkalommal nyújtjuk át a magyar olvasóknak Jonathan Strahan válogatását a tavalyi év legjobb sci-fi és fantasy írásaiból, de ez az alkalom most különleges - idén utoljára jelenik meg ebben a formában a kötet. Tizenhárom év után ugyanis Strahan befejezi Az év legjobb science fiction és fantasynovelláit. Mindazonáltal nem kell csalódnunk, idén is remek történeteket válogatott össze a fantasztikum óriásaitól (Ursula K. Le Guin, N. K. Jemisin, John Crowley, Naomi Novik) és új tehetségeitől (Ken Liu, Alyssa Wong, Yoon Ha Lee vagy Kelly Robson). És Strahan nem vonul vissza, jövőre debütál új antológiasorozata, amelynek köteteibe kizárólag science fiction novellákat válogat majd be – mi pedig terveink szerint ezeket is elhozzuk a magyar közönségnek.

sff_antologia_2019_b1_media.jpg

Az idei antológia a Könyvfesztiválra érkezik.

Fülszöveg:

Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely 2016-ban mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2018-ban megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről.

Jonathan Strahan 1964-ben született Belfastban. Közel harminc éve dolgozik sci-fi és fantasy szerkesztőként, ez idő alatt tízszer is jelölték Hugo-díjra, 2010-ben pedig megkapta munkásságáért a World Fantasy-díjat. Szerkesztőként több tucat antológiát és szerzői novelláskötetet jegyez. Nyugat-Ausztráliában él feleségével és két lányával.

Tartalomjegyzék:

Jonathan Strahan: Még egyszer, utoljára, érzéssel

S. Qiouyi Lu: Anyanyelv

Alyssa Wong: Olivia étkei

P. Djeli Clark: George Washington kilenc néger fogának titokzatos története

Tade Thompson: Szakadt

S. L. Huang: A nő, aki elpusztított minket

Annalee Newitz: A Kék Tündér kiáltványa

Yoon Ha Lee: A csillaghajó és a templommacska

Carmen Maria Machado: Illanó, félelmes csillag

Naomi Kritzer: Tündértani terepgyakorlat

Kelly Robson: Beavatkozás

Jeffrey Ford: A könyvespolc-expedíció

Alix E. Harrow: Egy boszorkány útmutatója a meneküléshez – Portal fantasyk gyakorlati tudnivalóinak gyűjteménye

Garth Nix: A kőbe zárt bot

Elizabeth Bear: Oké, Glory

Vandana Singh: Vindam

Kelly Barnhill: Szörnyű ifjú hölgyek

Brooke Bolander: Páratlan, nagy, ártalmatlan

T. Kingfisher: A Rose MacGregor ivócimboraság és rajongói csoport

Simone Heller: Amikor nem járt csillag az égen

Zen Cho: Ha nem sikerül elsőre, próbáld meg újr!

Naomi Novik: Áldások

Rich Larson: Hús és vér és lélek

Daryl Gregory: Kilenc utolsó nap a Föld nevű bolygón

Dave Hutchinson: Golgota

John Crowley: Kova és tükör

Andy Duncan: Egy ügynök utópiából

Maria Dahvana Headley: Felejtsd el, hogy ismersz, és én sem fogok emlékezni rád

Ken Liu: Minőségi időtöltés

N. K. Jemisin: A mesemondó helyettese

Ursula K. Le Guin: Tűz fénye

 

Fordítók: Abrudán Katalin, Ballai Mária, Hári Katalin, Heinisch Mónika, Juhász Viktor, Kemenes Iván, Kleinheincz Csilla, Kőszeghy Anna, Márton Zsófia, Miks-Rédai Viktória, Mile Csaba, Pék Zoltán, Roboz Gábor, Tamás Gábor, Varró Attila, Vitális Szabolcs

ISBN: 978-963-406-797-9

Terjedelem: 560 oldal

Címkék: antológia Strahan

Szólj hozzá!

2019.02.06.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 – Pályázati kiírás

HannaCsilla

 novellairo_palyazat_2019.jpg

Tavaly, miután már három éve sikeresen hoztuk el a magyar olvasóknak a Jonathan Strahan által szerkesztett Az év legjobb science fiction és fantasynovellái című sorozatot, eldöntöttük, hogy egy hasonló tematikájú, de pályázatra épülő magyar kötetet is kiadunk, amely alkalmas lehet arra, hogy megmutassa, hol tart ma a magyar fantasztikum, már publikált szerzők kisprózáit hozza el a közönségnek és új, tehetséges írókat ismertessen meg vele.

A koncepciónk eltért Jonathan Strahanétől, aki antológiákat és magazinokat szemléz, és a megjelent legjobbakból állít össze évről évre egy válogatást. A saját szempontjainkról egy „utóelőszóban” írtunk. A tavalyi kötet meghívott szerzők és egy nyílt pályázat nyerteseinek műveiből állt össze, és a megjelent vélemények alapján nagyon jó fogadtatásra talált, és az őszi Világok találkozása II. rendezvényen egy beszélgetés során is bemutattuk a kötetet.

Szeretnénk, ha az antológia sorozattá erősödne, ezért idén is kiadunk egy új kötetet. Mivel még nincs megcsontosodott hagyomány, amelyet követnünk kellene, idén kicsit változtattunk a pályázaton. Először is, abból kiindulva, hogy a nyílt pályázaton is találkoztunk publikált szerzők pályamunkáival, ezúttal nem hívunk meg külön szerzőket, hanem csupán nyílt pályázatot írunk ki. Másodszor, jóval több időt hagyunk az alkotásra, ezért a kiírás ideje és a határidő is változik.

Harmadszor, az elbírálás anonim lesz, vagyis ezúttal nem közvetlenül a tavaly használt, szerkesztői e-mailcímre kérjük a pályamunkákat, hanem az info@gabo.hu címre. Kollégánk, aki nem vesz részt az értékelésben, nyilvántartást vezet a pályázók adatairól, és az elbírálást végző szerkesztőknek már csak a pőre, névtelen novellákat fogja továbbküldeni.

Ami pedig a kritériumainkat illeti, azok változatlanok, ezért idézünk a tavalyi pályázat utáni blogbejegyzésünkből:

Mi nem divatnovellákat keresünk, nem kell igazodni trendekhez, nem érdekel minket a jól ismert régi. Olyan fantasztikus novellákat szeretnénk látni, amelyeket nem tudna más megírni, csak az adott szerző, az ő saját, egyéni látásmódjával és érzékenységével, amelyek épp emiatt újak és különlegesek.”

Határidő: 2019. június 18. éjfél

Terjedelmi korlát: 10 000 - 40 000 leütés

Honorárium: megjelenés esetén bruttó 30 000 Ft

Formai követelmények: A novellákat RTF vagy DOC formátumban várjuk, a  fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét. A fájlban szintén fel kell tüntetni a szerző nevét és elérhetőségét. A szöveg legyen sorkizárt, a sortávolság szimpla vagy másfeles, kiemelésre bold vagy kurzív használható, hacsak a novella nem tartalmaz rendhagyó formai megoldásokat.

Beküldés: elektronikusan a info@gabo.hu címre, az e-mail tárgymezőjébe kerüljön bele a "pályázat" szó, pl. Tárgy: PÁLYÁZAT: Gipsz Jakab: Novella címe. A kísérőlevélben a könnyebb adminisztráció érdekében szerepeljen a pályázó neve, emailcíme és a novella címe.

Tematikai megkötés: science fiction, fantasy, horror

Kikötések: Magyar nyelven sem nyomtatott, sem online formában nem publikált, eredeti, fennálló franchise-hoz nem köthető műveket várunk, amelyekkel máshol sem találkozhattunk korábban (tehát nem kaptunk korábban kéziratot és nem szerepelt a Fantasztikus kéziratok éjszakáján). Egy szerző egy pályaművet küldhet be.

Friss, eredeti, tartalmas novellákat várunk. Ugyan bármilyen témát szívesen látunk a fantasztikum területén belül, van néhány történettípus és -elem, amelyiknél már nehéz újat mondani. Javasoljuk, hogy a pályázók olvassák el a tavalyi kiírás tartalmi megkötéseit, és a novellapályázat tanulságait

További támpontok, milyen novellákat keresünk:

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Címkék: novella pályázat

26 komment