Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antológia (12) antologia (6) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2015.05.05.

Az Időhurok szerzőjének 5 kedvenc időutazós könyve

r_g

Karen Akins néhány hete megosztotta a Torral, melyik az öt kedvenc időutazós regénye - három elérhető magyarul is, úgyhogy ha valaki kedvet kap, az Időhurok elolvasása előtt/után ezekkel is megismerkedhet, bár van egy olyan sejtésünk, hogy az elsőt nem is kellene külön bemutatni.

loop_hu_kicsi.jpg

Azóta vagyok szerelmes az időutazásba, hogy először láttam a Vissza a jövőbét. Hét éves voltam, apu vitt el moziba a nővéremmel (úgy, hogy másnap suli volt!), hogy megismerkedjek McFlyékkal. Egyből horogra akadtam. Talán úgy is fogalmazhatnék, hogy az időutazás lett a négyzetem.

BttF (igen, én így hívom, ennyire jóban vagyunk) számomra a mai napig az ideális időutazós kaland. Csavaros, vicces, szórakoztató - pontosan ilyen könyvet akartam írni az Időhurokkal és folytatásával (Twist). Ezek is nagy kedvenceim a témában:

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Szeretem az olyan időutazós történeteket, amelyek a végén visszahurkolnak az elejére, hogy mindent átértelmezzenek, és arra kényszerítsenek minket, hogy újragondoljuk a sztorit. Harry és Hermione útja a múltba bizonyos értelemben komplexebbé tette a történetet, más értelemben meg egyszerűbbé. De az biztos, hogy még szórakoztatóbbá.

Beth Ravis: Across the Universe - Túl a végtelenen

Jó, oké, szigorúan véve ez csak pszeudo-időutazás. A főhőst, Amyt lefagyasztották, és 250 évvel később ébred a jövőben (de még így 50 évvel a tervezett időpont előtt). A könyv remekül bemutatja, milyen élmény lehet, ha valaki az akarata ellenére rossz helyre kerül az időben. Egyszerre él át áhítatot és csalódottságot, szerintem ez teljesen hiteles reakció.

Rebecca Stead: Mire eljutsz hozzám

Ez a tizenpár éveseknek szóló krimi, amelyet 2010-ben a Newbery Medallal tüntettek ki, a késő hetvenes évek New Yorkjában játszódik. Stead a történet során tiszteleg Madeleine L’Engle Időcsavar című regénye előtt, de mivel az ő világa annyira mélyen gyökerezik a valóságban, szinte a végéig találgatnunk kell, milyen szerepet játszik (ha játszik) a történetben az időutazás. Ez a könyv is jó példa arra, hogy a vége a feje tetejére állítja az egészet. Imádom.

Jennifer Donnelly: Revolution

Először a csodás prózája fogott meg ebben a több nézőpontból elmesélt, kortárs YA- és történelmi regény-elemeket ötvöző könyvben. Egy kamaszlánynak, aki öccse halála után lejtőre kerül, Franciaországban kell töltenie a karácsonyt. Itt talál egy naplót a francia forradalom idejéről, amiből kiderül, hogy írójának, egy tizenhét éves lánynak a börtönbe zárt dauphin-t, azaz a trónörököst kellett felügyelnie. A könyv végére, ahol a gyászoló kamaszlány visszakerül a forradalom idejére, a két történet egybeolvad.

Az időutazás ebben a sztoriban háttérbe szorul, a hangsúly a két lány érzelmi kalandjára kerül. Ezúttal nincs nagy "áhá!" élmény (amit általában elvárok egy időutazós könyvtől), de a két történet olyan gyönyörűen van összefűzve, hogy engem megvett.

Elizabeth Briggs: Future Shock

Most én ugrok előre az időben, egész pontosan jövő márciusra, hogy megkukkantsam ezt a könyvet. A történet egy fotografikus memóriájú, latino kamaszról szól, aki Los Angeles-i nevelőotthonokban nő fel, és egy vállalat különleges küldetéssel bízza meg - amihez előre kell küldeniük 30 évvel a jövőbe.

Egy kicsivel többet is tudok a cselekményről, mert über-fantasztikus kritikustársam, Liz írta, de nem árulhatok el róla semmit, csak annyit mondok, hogy mindenki IMÁDNI fogja. Írjátok csak fel az elolvasandók listájára!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr677370056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása