Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antológia (12) antologia (6) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2016.02.24.

Új írónk: Naomi Novik

GABO SFF

Naomi Novik nem ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt, hiszen Temeraire sorozatának első négy kötete idehaza is megjelent. Az írónő 1973-ban született New Yorkban, litván és lengyel felmenőkkel bíró szülők gyermekeként. Így történhetett, hogy mikor hat évesen elolvasta A Gyűrűk Urát, már tele volt a feje lengyel népmesékkel és Baba Jaga történetével, így ez a két világ egyszerre hatott rá. A kiadónknál hamarosan megjelenő Rengetegben is a gazdag szláv mesekincsből merít.

naomi_novik.jpgAz egyetemen angol irodalmat hallgatott, később azonban mégis az informatikára váltott és ebből is szerzett diplomát. Dolgozni is egy játékfejlesztő cégnél kezdett, részt vett a Neverwinter Nights című játék egyik részének készítésében, ám eközben ráébredt, hogy sokkal nagyobb kedvet érez a regényírás iránt. Ennek a felbuzdulásnak lett az eredménye 2006-ban az Őfelsége sárkánya, amivel kezdetét vette alternatív történelmi fantasy sorozata, a Temeraire, ennek idén jelenik meg angolul a kilencedik kötete. Az Őfelsége sárkányának köszönhetően mind az olvasók, mind a kritikusok a szívükbe zárták Novikot, első regényével elnyerte a Compton Crook Awardot, megkapta érte a Locus Legjobb Első Regényének járó díját, 2007-ben pedig Novikot jutalmazták a John W. Campbell-díjjal, mint legjobb új szerzőt. A siker eljutott Hollywoodba is, Peter Jackson tett opciót a Temeraire-re, bár a filmváltozat a mai napig nem készült el…

Az írónő 2010-ben utalt először arra, hogy valami mást is szeretne írni a Napóleon-korabeli, sárkányoktól hemzsegő fantasy regényeken kívül, végül 2015-ben látott napvilágot a sokak által várt új könyv, a Rengeteg. Ebben a regényében Novik gyerekkorának meséit elevenítette fel.

„Nem akarok több józan észt! – fakadtam ki hangosan a terem döbbent csendjében. – Ha a józan ész azt jelenti, hogy többé senkit sem fogok szeretni. Az embereken kívül mihez van értelme ragaszkodni?”

A Rengeteg igazi kis gyöngyszem, amelynek mesevilágát egy gonosszal átitatott rengeteg árnyékolja be. Novik erdeje nem csupán ismeretlen, hanem maga az ellenség, amely türelmesen, évről évre veszi be az emberiség bástyáit és kebelezi be az elnéptelenedett falvakat. A mélyéből rontás árad, az elfajzott vadállatok harapása nyomán megőrülnek az emberek, torz szörnyeteggé változnak a háziállatok; a vadonból felszálló virágportól gyilkossá lesz, aki beszívja.

A főhős, Agnyeska az erdő szélén él kis falujában, a Sárkány nevű varázsló hűbérbirtokán. Ez a Sárkány, akárcsak a mesékben, tízévente magával ragad egy fiatal lányt a faluból – és mindenki tudja, hogy ebben az évben Agnyeska legjobb barátnője, a szép, ügyes, házias Kasja lesz az, és már előre megsiratják az elvesztését. Amikor azonban eljön a nap, amikor a varázsló kiválasztja a lányt, aki aztán tíz évig el sem hagyhatja tornyát, a választása nem Kasiára, hanem a szertelen, kétbalkezes Agnyeskára esik, és így egy félelmetes és lenyűgöző kaland veszi kezdetét... (Bővebben a regényről az SFmag oldalán olvashattok.)

uprooted.jpg

A regény megjelenését követően azonnal az egyik legnépszerűbb fantasyvé vált, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ott volt a Goodreads nevű könyves oldal legkedveltebb kötetei között, ott szerepel a Locus 2015-ös ajánlott olvasmányai között, a filmjogokért pedig három nagy stúdió is vetélkedésbe kezdett (végül a Warner került ki győztesen). Azóta a regényt jelölték Nebula-díjra, és biztosak vagyunk benne, hogy Novik hamarosan újabb jelöléseknek örülhet New Yorkban, ahol férjével, a szintén író Charles Ardai-jal és kislányukkal, Evidence-szel él.

A szerző weboldalán további érdekességeket találhatnak az érdeklődők

szerzőfotó: Karolina Webb

Címkék: fantasy Rengeteg Novik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr48416024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása