Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antologia (6) antológia (12) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2013.06.27.

Eoin Colferről

r_g

Eoincoffee460.jpg

Eoin Colfertől négy könyvet is kiadtunk, de az ő életútját talán valamivel kevesebben ismerik. Következzen egy rövid áttekintés arról, ki is ez az ír bestseller-szerző.

Hogyan lehet egy trilógia hatrészes? Erről Eoin Colfert kell megkérdezni. Ha esetleg nem ismerik, akkor ideje lelepleznünk azt a férfit, aki lezárta Douglas Adams sorozatát. Ja, és még valami…

A bevezető utolsó mondata nem a szétszórtságunkra, hanem annak a bizonyos trilógiának a befejező darabjára utal. A hatodik részre. A trilógia hatodik részére.

Douglas Adams világhírű Galaxis útikalauz stopposoknaksorozata eredetileg öt kötetből állt. Ám Douglas Adams nem lett volna Douglas Adams, ha nem nevezi el ezt az öt művet trilógiának. A bámulatos képességű íróban hiányérzet maradt az utolsó rész után: egyszerűen sivárnak érezte a befejezést, így egy utolsó, hatodik kötet megírását vette tervbe. Azonban már nem tehette fel a pontot az i-re: 2001. május 11-én, szívrohamban elhunyt. Özvegye szerette volna, ha férje kívánsága teljesül. A Douglas irodalmi örökségét kezelő ügynökséggel egyetértésben úgy döntöttek: megkeresik a megfelelő személyt a feladatra. Így esett a választásuk Eoin Colferre.

– Mintha egy csapásra megelevenedett volna a legféltettebb álmom! Évek óta a fejemben él ennek a csodálatos sztorinak a befejezése, és mindezt most a valóságban is papírra vethetem – lelkesedett a hír hallatán Colfer, aki hatalmas rajongója volt a sorozatnak, és aki akkor már bestsellerlistás írónak vallhatta magát, köszönhetően az Artemis Fowl-regényeknek.

Eoin Colfer (keresztnevét az angol Owenhez hasonlóan kell ejteni) 1965-ben született az írországi Wexfordban. Első könyve, a Benny és Omar, 1998-ban jelent meg, amit egy évvel később a folytatás követett. Az igazi közönségsiker 2001-ben talált rá: ekkor látott napvilágot az Artemis Fowl-sorozat nyitó darabja (kiadónknál az Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra címmel jelent meg). Egy csapásra a gyermek- és kamaszirodalom ünnepelt szerzője lett: napjainkkal bezárólag szinte valamennyi műve felkerült a New York Times bestsellerlistájára.

Az Artemis Fowl-sorozat 4. kötete október közepén került a boltokba hazánkban, Artemis Fowl és Opália végzete címmel. – Addig írok majd, amíg az emberek olvasnak, vagy amíg ki nem fogyok az ötletekből. Remélhetőleg a közeljövőben egyik sem következik be – nyilatkozta írói hitvallásáról a feleségével és két gyermekével Írországban élő Eoin Colfer.

Hogy nincs híján az inspirációnak, arról mi sem tanúskodik jobban, mint az április közepén érkező Meglőve. Ebben az izgalmas könyvben – az Artemis Fowl-regények után – Colfer krimiíróként is bemutatkozik a felnőtt közönségnek. A szellemes és fordulatos történet főhőse egy kidobóember, akinek olyan problémákkal kell szembenéznie, mint a kellemetlen vendégek, az eszelős szomszédja és a kopaszodás. Ahogy pedig a sztori halad előre, rájövünk, hogy lesz ez még sokkal rosszabb is…

Ja, és még valami: a Galaxis-sorozat befejező, hatodik kötete végül 2009-ben jelent meg, Ja, és még valami címmel.

(forrás: gabo.hu)

 

 

Címkék: Colfer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr735379120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása