Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antológia (12) antologia (6) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2013.12.06.

A tévé előtt: Ben Aaronovitch

HannaCsilla

A Doctor Who (Ki vagy, Doki?) jubileumra jelent meg a Behind the Sofa című visszaemlékezés-gyűjtemény, amelyben írók és más hírességek vallanak a sorozathoz fűződő kapcsolatukról. A kötet jogdíjait az Alzheimer kutatására fordítják.

Ben Aaronovitch, a Rivers of London című, lélegzetelállítóan izgalmas urban fantasy regény szerzője így emlékszik vissza a Doctor Who-ra:

„A Doctor Who monokróm képek sorozataként lépett az életembe – itt egy rémisztő robot vagy vészjósló alak, ott egy sikoltozó lány, amint végtelen alagútlabirintusban rohan. Emlékeimben ezek a töredékek váratlanul egy óriási féreg iszonytató... az »alak« talán nem is megfelelő szó... pacájává olvadtak össze.”

ben aarono

Ez az epizód a The Green Death című epizód volt. Ben Aaronovitch szüleinek akkoriban csak fekete-fehér tévéje volt, de ez semmit nem rontott az élményen, és hamarosan rajongóvá vált. Hogy milyennek látja a Doktort? Így beszél róla:

„Lényegében Doktor Who leginkább a klasszikus nyomozókra hasonlít: (...) megérkezik, és nekilát megoldani a nehéz és érdekes helyzeteket. (...) A modern dráma legtöbb szereplőjével ellentétben a klasszikus nyomozófigura ritkán megy keresztül a »karakterfejlődés« rettegett folyamatán, amelyet a történetet nem érző producerek olyannyira szeretnek. A nyomozó hat a világra, nem pedig fordítva. Morse felügyelő magános, túlművelt, operaimádó sznobként kezdi karrierjét, és az is marad haláláig. Poirot nem változik, sem pedig Frist, Dalgleish vagy Charles Paris. A Doktor ugyanilyen. Amint regenerálódott, mindaddig megőrzi azt a személyiségét, míg nem regenerálódik újra. (...) ...a tény, hogy képes regenerálódni, azt jelenti, hogy a sorozat folyamatosan felfrissíti önmagát. A Doktor mindig is – hogy a producerek másik kedvelt szavát használjam – releváns marad. A Doktor soha nem válik egy letűnt kor relikviájává – ő mindig a jelen embere. Nem megadja magát az idők szellemének, hanem segít formálni azt.”

A teljes visszaemlékezés itt elolvasható.

Ha pedig kedvet kaptál, hogy a sorozat két epizódja között is a Doktorral tartsál, vagy csak bele szeretnél kóstolni a Doctor Who univerzumába, nézz bele a Shadába!

Címkék: Doctor Who Roberts Aaronovitch Shada

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr395677085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása