Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antológia (12) antologia (6) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2020.10.30.

Év végi megjelenéseinkről

GABO SFF

Tavaly decemberben, amikor megírtuk egy blogbejegyzésben a 2020-as terveinket, mi sem tudtuk, milyen drasztikus változásokra kényszerülünk a járvány miatt. Az elmúlt évben gyakorlatilag nekünk is újra és újra át kellett terveznünk, mit és mikor jelentetünk meg. Akadt olyan könyv, ahol a külföldi partnerekkel lassult le a kommunikáció, máshol a járvány kihatott a fordítók munkájára, vagy egyszerűen csak az év végére annyi könyv torlódott fel, hogy kénytelenek voltunk választani a megjelenések között. Ebben a blogbejegyzésben szeretnénk tisztázni, mely könyvekre számíthattok tőlünk még idén, és mik azok a már bejelentett címek, amik végül 2021-ben jelennek meg. Fontos, hogy itt nem ejtünk szót azokról a könyveinkről, amiket eredetileg is a jövő évre terveztünk – azokról majd decemberben, egy másik posztban lesz szó.

js_az_ev_legjobb_scifi_novellai2020_media.jpg

Hamarosan a boltokba kerül a két éve indított, magyar szerzőket bemutató antológiánk, Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020, amiben idén is a hazai fantasztikumból nyújtunk át egy izgalmas és színes válogatást. Akad itt idegeninváziós sci-fi, középkori vérfarkastörténet, egy bizarr felhívás a világ jobbá tételére és hasonlóan egyedi ötletű novella. Ezzel párhuzamosan érkezik az idei antológiánk Jonathan Strahantől, aki ettől az évtől kezdve csak a sci-fire fókuszál Az év legjobb science fiction novellái sorozatában. Ted Chiang, Greg Egan, Karin Tidbeck, Charlie Jane Anders és a kortárs fantasztikum legismertebb szerzőinek új írásai reményeink szerint minden hazai sci-fi olvasó tetszését elnyerik majd.

nr_csont_es_ver_media.jpg

De nemcsak a sci-fi kedvelőinek készülünk könyvvel, érkezik ugyanis Nora Roberts fantasytrilógiájának következő kötete, a Csont és vér. A Napfogyatkozásban elkezdett történet egy járvány sújtotta világban játszódik, ahol új erőre kap a mágia – ha nem is minden részében, de több pontján is borzongatóan kapcsolódhat a jelenünk történéseihez. És ami a befejező kötetet illeti, a fordító, Tóth Gizella már dolgozik rajta, és jövő év első felében a boltokba fog kerülni.

A 2020-as évünk egyértelmű sikerszériája Andrzej Sapkowski Vaják-sorozata volt, amelynek a mi kiadásunkban nemrég jelent meg az utolsó kötete. Viszont, hogy karácsony előtt kedveskedjünk a rajongóknak, egy különleges kiállítású könyvvel készülünk, ami A vaják című novella illusztrált, nagyalakú kiadása. A francia Thimothée Montaigne festményei lenyűgöző atmoszférát teremtenek – tökéletes karácsonyi ajándék Vaják-szerető barátainknak, vagy akár saját magunknak. Emellett új Sapkowski regénnyel is készülünk, belefogunk ugyanis a szerző Huszita-trilógiájába, amelynek első kötete, a Narrenturm – Bolondok tornya novemberben érkezik majd Hermann Péter fordításában. Ez a történelmi fantasy remekül elegyíti a kalandok és a humort, közben pedig bepillantást nyújt Lengyelország lenyűgözően izgalmas történelmébe, bemutatva azokat a sorsfordító eseményeket, amik egész Európa sorsát meghatározzák. Szerettük volna továbbá még idén kiadni Az utolsó kívánság festett borítójú változatát, viszont egyre valószínűbb, hogy végül erre csak januárban fog sor kerülni.

as_narrenturm_media.jpg

Ezzel pedig elérkeztünk blogbejegyzésünk kevésbé kellemes részéhez: mik azok, amiket 2020-ra terveztünk, de különböző okok miatt csak jövőre érkeznek? Naomi Novik sokak által várt új fantasytrilógiájának első része, A végzet iskolája (amit Heinisch Mónika fordított) magyar változatának munkálatai nem várt akadályok miatt elhúzódtak, így legnagyobb sajnálatunkra ezt a könyvet csak jövőre tudjuk kiadni – de igyekszünk, hogy a második résszel már tartani tudjuk a nemzetközi megjelenést. Ugyancsak jövőre csúszott a lengyel Jacek Dukaj különleges kötete, az Érkezés a sötétségbe (Mihályi Zsuzsa remek fordítása), amely a Netflix azonos című sorozatának alapötletéül szolgált. Az illusztrációkkal ellátott regény egy csillagászati esemény miatt géptestekbe kényszerülő emberiség jövőjébe enged bepillantást. Veronica Roth A kiválasztottak című kötete szintén 2021-ben érkezik majd Kleinheincz Csilla fordításban, ahogy Ian McDonald Luna-trilógiájának zárása, a Holdkelte is, amelyen Tamás Gábor dolgozott.

Két antológiánk is végül jövőre jelenik meg. Az egyik Gardner Dozois gigantikus sci-fi gyűjteménye, A legjobbak legjobbjai 2, amely két évtized sci-fi kisregényeiből válogat, olyan szerzőkkel, mint Alastair Reynolds, Frederik Pohl vagy Ursula K. Le Guin. Magyar horrorválogatásunkról, a Légszomjról is úgy ítéltük meg, jobb, ha eltoljuk egy évvel, bár már nagyon izgatottak vagyunk, hogyan fogadja majd a hazai olvasóközönség ezt a kötetünket. Továbbá klasszikus sci-fi könyvsorozataink, a Dűne és az Alapítvány is jövőre folytatódnak majd.

Reméljük, hogy a 2021-es év már kissé kiszámíthatóbb lesz, és nem kell több könyvünk megjelenését eltolni. Ami biztos, hogy a terveink között még jó pár izgalmas könyv szerepel (aki figyel minket facebookon vagy molyon, az már értesülhetett is néhányról). Ezekről, ahogy korábban jeleztük, decemberben fogunk hírt adni, egy új blogbejegyzésben. Addig is csak azt tudjuk mondani, hogy olvassatok sokat, vigyázzatok magatokra, viseljetek maszkot és tartsátok a távolságot, hogy ne váljanak valóra a legrosszabb sci-fi jóslatok!

Címkék: sci-fi fantasy antológia Vaják Witcher Roberts Strahan Sapkowski

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr6516264398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása