Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antológia (12) antologia (6) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2015.06.25.

Sümegi Attila vendégposztja: Szex a fantasyben

HannaCsilla

Mi a sok? Mi a kevés? Mi az elég?

A Vadhajtás írásakor nem gondolkodtam el ezeken a dolgokon, ösztönösen írtam, de aztán a visszajelzések nem hagytak nyugodni. Volt, aki szerint túl sok a szex a regényben, egyesek szerint szoft-pornó lett, míg mások a vállukat vonogatták, hogy oké, volt benne szex, de semmi érdekes.

vallejo1.jpgÉn mindenképpen akartam szerepeltetni a szexualitást a regényben, és nem azért, mert az egy jó hívószó, mint a kiskutya és a kisgyerek, hanem mert egyrészt az egyik központi téma a teremtés, és ahhoz számomra asszociációként kapcsolódik a szex, másrészt úgy érzem, nincs ez a rész kiaknázva a fantasy zsáner keretei között.

Természetesen olvastam már olyan könyveket, ahol a szex, a szexualitás előtérbe került, ilyenek Clive Barker könyvei, vagy Philip José Farmer: A bestia képmása is. Bár ez utóbbinak nem emlékszem a történetére egyáltalán, inkább csak a borítójára.

A testiség egyébként mindig is a fantasy része volt, elég csak a klasszikus fantasy-hoz kapcsolódó képzőművészetre gondolni bár szövegszinten csak maximum jelzésértékű volt maga az aktus. Ez a kilencvenes években változott, amikor a zsáner realisztikus irányzata felütötte a fejét (pl. Martin: A Jég és Tűz Dala sorozata), amelyben a szereplők a hétköznapi testi szükségleteiket is kielégítik.

Szóval valakinek sok a szex, valakinek éppen elég. Ugyanez igaz az erőszakra is: valaki egy csepp vér látványát nem bírja, valaki rezzenéstelen arccal néz végig egy boncolást. Ráadásul a szex örömet okoz (optimális esetben). 

Most végiggondolva, a szex gyakran bukkan fel a horror ellenpárjaként, mintha a gyönyör és a kín között nem lenne olyan éles a határ. Talán az sem véletlen, hogy orgazmus közelében a nők és férfiak arcán nem a boldogság, hanem a fájdalom jelenik meg?

Az biztos, hogy a szex szorosan kapcsolódik a testhez, és talán ezért könnyebb a biopunkhoz és a horrorhoz kötni, és a mágiához pedig a szerelem és a romantika passzol. Mint említettem, én ösztönösen nyúltam ezekhez a témákhoz, hiszen a Vadhajtás mélyen a vágyakról és ösztönökről szól.

Éhségről.

Ha azt mondom, hatalomvágy, szerelmi vágy VAGY hataloméhség, szereleméhség, melyik az erősebb? Ugye az éhség tűnik annak? Mert azt fizikailag érezzük, a gyomrunkban, a testünkben. A szerelem sem önmagában való, emelkedett érzelem, az is megbújik elszoruló torkunkban, a gyorsabban kalapáló szívünkben.

A test fontos, azon keresztül érzékeljük a világot. A szex fontos, azon keresztül szabadíthatjuk fel  az ösztöneinket, a vadállatot magunkban. És a mágiát is, legalábbis a Vadhajtásban.

Sümegi Attila

vallejo2.jpg

Illusztrációk: Boris Vallejo

Címkék: Sümegi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr627569522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása