Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antológia (12) antologia (6) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2016.05.30.

Könyvheti újdonságaink

GABO SFF

Az idei könyvhétre három regénnyel készülünk, amelyek mind nagyon fontosak számunkra, és úgy érezzük, ezzel a háromsággal szépen megkoronázzuk az első félévünket. (A jól megérdemelt pihenés persze csak módjával jön el, hiszen máris készülünk az őszi kiadványainkra.)

Kétségtelenül a legnagyobb várakozás Paolo Bacigalupi, a nagy sikerű A felhúzhatós lány szerzőjének új, felnőtt közönségnek szóló sci-fi thrillerét előzte meg. Tavaly a kiadónknál egy másik, ifjúsági thrillere is megjelent, A kételygyár, de már annak megírása közben dolgozott a szerző a következő nagyszabású, a klímaváltozás hatásait kifejtő regényén.

 

pb_a_vizvadasz-2.jpg

 

Phoenixben elviselhetetlen a hőség, porviharok tombolnak, alig van víz és áram, a legtöbben mélyszegénységben élnek, csak a legszerencsésebbek vagy legkönyörtelenebbek jutnak be a luxusépületekbe, esetleg a gazdag férfiakat kísérő escort lányok. Az utcákon különböző bandák uralkodnak, és a legértékesebb valuta nem a pénz, hanem a víz. Ilyen nyomorúságos Bacigalupi új, felnőtteknek szóló regényének világa, ahol a címszereplő Angel Velasquez bérgyilkos/nyomozó/kém egy bizonyos Királynő számára végzi el a piszkos munkát, mindent megtesz azért, hogy megvédje Las Vegas vízjogait. Munkája során megismerkedik Lucy Monroe-val, a Pulitzer-díjas újságírónővel, aki évek óta próbálja átlátni a feje felett zajló vízháborút, és Maria Villarosával, a fiatal texasi lánnyal, aki mindenre képes a túlélésért.

Bacigalupi könyvének egyik legnagyobb érdeme, hogy a három főhős nézőpontja között váltogatva tényleg összetett, hús-vér karaktereket vonultat fel, aminek kapcsán érdemes felidézni Angel egyik megjegyzését: "Mind szörnyetegek vagyunk. Csak véletlen, hogy melyik irányba indulunk el, de ha egyszer rosszat csinálunk, nagyon sok idő kell hozzá, hogy valami mást tegyünk."

A közeljövőben játszódó regény a szerzőtől megszokottan intelligens és olvasmányos, és hiába érezni, hogy az íráskor az emberiség jövője feletti aggodalom vezérelte Bacigalupit, szerencsére végig tisztában van vele, hogy nem aktivista, hanem történetmesélő. Ráadásul amellett, hogy nagy ívű, komplex folyamatokról ír, végig emberközpontú tud maradni, úgyhogy akit nem ijesztenek el a komor, illúziómentes történetek, azoknak csak ajánlani tudjuk a regényt.

A vízvadászba ezen a linken tudtok beleolvasni, 20% kedvezménnyel pedig megvásárolhatjátok a webboltunkban.

 

bs_a_tuz_kegyelme_web.jpg

Brian Staveley első regénye, A császár pengéi rendkívül ígéretes debütálás volt az epikus fantasyk területén. Az egyedi, enyhén keleties beütésű világ, a jól megrajzolt szereplők és a kiegyensúlyozott, de kiszámíthatatlan cselekmény alapján egyáltalán nem tűnt nagyzolásnak Staveley-t Brandon Sandersonhoz és Patrick Rothfusshoz hasonlítani.

A tűz kegyelme pedig egyértelműen igazolta a várakozásokat. Staveley-től véleményünk szerint még sok nagyszerű könyvet láthatunk, egyszerre képes ugyanis nagyívű történéseket átlátni és az egyes szereplők tetteinek hosszú távú hatásait átgondolni, valamint elidőzni az apró, emberi részleteken. Kivételesen jó arányérzékű író, aki pontosan tudja, hogyan hasson az olvasóra, és nem hátrál meg a nehéz döntések és témák elől sem. Az izgalmas és pergő események mögött ugyanakkor komoly filozófiai kérdésfeltevés is meglapul, és  részben emiatt gondoljuk azt, hogy Staveley olyan író, akire mindenképpen érdemes figyelni.

A tűz kegyelméről az SFmagon így írt a kötet szerkesztője, Kleinheincz Csillaa.

A tűz kegyelme már sűrűbben összefonja az első kötetben még jobbára külön-külön futó szálakat, és a testvérek útja többször keresztezi egymást. Ez a kötet (...) nagyobb teret enged Adarénak is, aki kilép a báb szerepéből, és a testvérei hiányában a maga kezébe veszi a birodalom sorsát.

(...) A gyerekkorukban egymástól elszakított, gyakorlatilag idegenként felnevelkedett három fiatal legnagyobb akadálya jóformán a saját két testvére. Néha ők mozgatják a bábokat, néha őket mozgatják mások, néha pedig egy mesteri húzással egyikük fogja a játéktáblát, és ahelyett, hogy bekapná a mattot, inkább széttöri azt.

(...) És ebben látom Brian Staveley legnagyobb erősségét: képes úgy kavarni a szálakat, feltárni egymás után az információkat, hogy az olvasó maga se tudja, melyik testvér látja a világot helyesen, melyikük útja vezet az emberiség megmeneküléséhez, és ki áll az oldalukon (és ők kinek az oldalán állnak valójában). Azáltal, hogy a remek karaktereken keresztül bevonja az olvasót a történetbe, minduntalan annak felülvizsgálatára készteti, hogy ki cselekedett helyesen, ki helytelenül, ki mellett tenné le az olvasó a voksát. (...) Ami az első kötetben még egy nagyon szórakoztató, egyedi, de zseniálisnak még nem nevezhető, néhol boruló tempójú ígéret volt, azt a második kötet könnyedén túlszárnyalja. A kultúrák és értékrendek folyamatos egymásnak feszülése vibráló feszültséget teremt, ami az első lapoktól jelen van, és később sem lanyhul."

A tűz kegyelmébe ezen a linken tudtok beleolvasni, 20% kedvezménnyel pedig megvásárolhatjátok a webboltunkban.

 

foldalattisuttogas_b1.jpg 

Ben Aaronovitch már viszonylag komoly rutint szerzett különböző angol tévésorozatokon való munkájával, mire 2011-ben belevágott a London folyói című regénysorozatába, amely hazájában túlzás nélkül kirobbanó sikert aratott, jelenleg a hatodik kötetnél tart, és mi most érkeztünk el a harmadik részhez. A széria főhőse, Peter Grant fiatal közrendőr és mágustanonc, akit szárnyai alá vesz az ország utolsó varázslója, Thomas Nightingale főfelügyelő, és közös munkába fognak: minden kötetben más ügyet göngyölítenek fel, és Aaronovitch újabb és újabb rétegeit mutatja be ennek a mágikus városnak.

A sorozat ugyanis egyszerre nyújt kikapcsolódást annak, aki krimit keres, és annak, aki urban fantasyt, és az sem hátrány, ha az illető szereti a humort. Aaronovitch ellenállhatatlanul vicces író, főhőse önironikus megjegyzései és élcelődő jellemzései, leírásai markáns hanggal látják el a könyveket, és olvasóként nagy mázlink van, hogy ilyen társaságot kapunk. Az egyes regények önmagukban is kerek egészek, és persze akadnak kisebb-nagyobb visszautalások korábbi eseményekre és szereplőkre, de megkockáztatjuk, hogy az aktuális rész az új olvasóknak is élvezhető, sőt talán kedvet csinál az előzményekhez.

A Föld alatti suttogásba ezen a linken tudtok beleolvasni, 20% kedvezménnyel pedig megvásárolhatjátok a webboltunkban.

Címkék: Staveley

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr298751016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása