Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antologia (6) antológia (12) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2019.12.19.

Terveink 2020 első felére

GABO SFF

2019 nagyon izgalmas év volt nemcsak a fantasztikum egészére nézve, de számunkra is. Új szerzőket mutattunk be az olvasóinknak, klasszikus sorozatok gondozásába kezdtünk, és amire külön büszkék vagyunk, több magyar szerző kötetét is kiadhattuk. Regények, novellák, sci-fi, fantasy, horror, humoros és komor történetek egyaránt helyet kaptak a megjelenéseink között.

Ebben a bejegyzésben arról írunk, mi várható tőlünk 2020 első félévében.

vitezb1.jpg

Bár 2019-ben szerettük volna kihozni, végül csak jövő februárban jelenik meg Jack Campbell military SF sorozatának negyedik része, a Vitéz. A legendás hős, Black Jack Geary vezetésével a szövetségi flotta folytatja útját az ellenséges hátországon keresztül, újabb csatákat megvívva, ha kell, nem csak fegyverrel, és nem csak az ellenséges Szindikátussal.

Idén két nagy sorozat gondozását vettük át, az egyik a méltán világhírű lengyel fantasyszerző, Andrzej Sapkowski Vaják szériája, amelynek első része, Az utolsó kívánság még csak pár napja jelent meg. A hét további kötetet – ha minden a terveink szerint alakul – még 2020-ban kiadjuk, megtartva Kellermann Viktória és Hermann Péter korábbi fordításait. A Netflixen most debütáló sorozat alapjául szolgáló fantasy nemcsak azért izgalmas, mert Sapkowski lebilincselően ír, hanem mert a szláv mitológiából és folklórból építkező világa kötetről kötetre tartalmaz érdekes újdonságokat. A következő megjelenő részek A végzet kardja, a Viharidő és a Tündevér. A filmes borítós kiadás mellett a teljes sorozatból tervezünk egy festett borítós szériát is, amelyet Tikos Péter, A Csiszolatlan Trón Krónikájának grafikusa készít el.

A másik klasszikus sorozat Frank Herbert Dűnéje. A novemberben megjelent első rész után a folytatások kb. háromhavonta érkeznek majd, A Dűne messiása márciusban fog megjelenni Gáspár András fordításában, ezt követi majd a Könyvhéten a Kornya Zsolt fordította A Dűne gyermekei. Az utolsó három rész Horváth Norbert tolmácsolásában érkezik a későbbiekben, és mindegyik Molnár Márk borítógrafikáival, keménytáblás kiadásban jelenik meg. Frank Herbert grandiózus sci-fi látomása, amely több ezer évet ölel fel és nem kevesebbel, mint az emberiség evolúciójával, a civilizáció fejlődésével és a társadalmakat vezető hősök kérdésével foglalkozik, méltán tarthat igény az olvasói érdeklődésre. És azon sem csodálkozunk, hogy újabb filmadaptáció érkezik majd belőle 2020 végén – nem sokkal Herbert születésének 100. évfordulóját követően.

Jövőre ráadásul még egy jubileumot ünneplünk: 1920. január 2-án született ugyanis a sci-fi talán legnagyobb hatású írója, Isaac Asimov. Bizunk benne, hogy a szerző rajongói örömmel olvassák, hogy folytatjuk az Alapítvány ciklus újrakiadását. Az Alapítvány pereme és az Alapítvány és Föld (mindkettő F. Nagy Piroska fordításában, de új szerkesztésben) az első félévben, Az Alapítvány előtt és az Előjáték az Alapítványhoz (az eredeti trilógián és Az Űrvándoron is dolgozó dr. Sámi László fordításában) pedig a másodikban fog megjelenni a terveink szerint.

Persze nem csak klasszikus szerzőink lesznek az első félévben. Mary E. Pearson rajongói sem maradnak olvasmány nélkül: 2020-ban érkezik a Tolvajok tánca folytatása, amelyből az októberi közönségtalálkozón már olvashattak egy kedvcsináló részletet azok, akik eljöttek, hogy személyesen is találkozzanak a szerzővel. Ebben a kötetben még inkább kibomlik a világ és a Fennmaradottak múltja, és Kazinak és Jase-nek újabb fenyegetésekkel kell megküzdenie. Mellette pedig a Gabo SFF sorozatban bemutatkozik Veronica Roth, aki a Ciceró Könyvstúdió követőinek és a YA regények szerelmeseinek lehet ismerős, a szerzőt A beavatott-sorozat tette világhírűvé. The Chosen Ones című regénye a korábbiaktól eltérően a felnőtt fantasy olvasókat szólítja meg, és a klasszikus hősszerepet értelmezi újra. Történetében a világot korábban megmentő tinédzserek már felnőttek, akiknek egykori hőstetteik súlyával és pszichés terheivel kell megbirkózniuk, miközben egyre világosabbá válik, hogy a tíz évvel korábban legyőzött ellenség még mindig él.

gd_a_legjobbak_legjobbjai_2_media.jpg

A 2019-es év egyik legnagyobb vállalása A legjobbak legjobbjai első kötete volt. A nemrég elhunyt Gardner Dozois, aki az Asimov’s Magazin és Az év legjobbjai című antológiasorozat szerkesztőjeként hosszú éveken át a sci-fi meghatározó alakja volt, szerintünk valóban a zsáner legerősebb novelláit gyűjtötte össze abban a kötetében. A 2020-as Könyvhétre pedig ennek a kvázi folytatását hozzuk el: A legjobbak legjobbjai 2. két évtized kisregényei közül válogat. A tizenhárom írás szerzői között csupa nagy nevet találunk: Robert Silverberg, Joe Haldeman, Ursula K. Le Guin, Frederik Pohl, Greg Egan, Alastair Reynolds, Michael Swanwick, hogy csak az itthon legismertebbeket említsük. Vitán felül lenyűgöző összeállítás, 900 oldalnyi ötletes, izgalmas, néhol megrázó, néhol elgondolkodtató science fiction történet.

A fantasztikus kispróza kedvelői Dozois kötete mellett még más könyveket is felírhatnak a listájukra. Bár Jonathan Strahan nem állít össze többet Az év legjobb science fiction és fantasynovelláiból, de már több hasonló projektet is bejelentett. Még nem döntöttünk, melyiket fogjuk elhozni a magyar olvasóknak, de biztos, hogy jövőre is lesz majd kiadványunk Strahantől. Ugyanígy biztosan folytatjuk a magyar szerzőket felvonultató antológiasorozatunkat – úgyhogy mindenki csiszolgassa az eddigi novelláit, vagy gondolkodjon új ötleteken. Aki pedig inkább a horror felé kacsintgatna, annak ajánljuk a már futó pályázatunkat, ahol az ősszel megjelenő Légszomj című kötetünk szerzőit keressük. Határidő március 31. éjfél!

Végül két szerzőt szeretnénk a fantasztikumot olvasók figyelmébe ajánlani, mindkettejük ismerős lehet a GABO Kiadó követőinek. Az egyik szerző a főleg romantikus regényeiről ismert Nora Roberts, akinek új trilógiája, a Chronicles of the One egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol a technológiai civilizáció összeomlásával feltámad a mágia. Az első kötet, a Year One még tavasszal érkezik. A másik pedig Emily St. John Mandel, akinek Tizenegyes állomás című melankolikus posztapokaliptikus regényét nagyon szerettük. Új könyve,a  Glass Hotel a korábbi kötet világában játszódik, évekkel a végzetes vírusjárvány előtt, és hasonlóan magával ragadó szöveg, ami bízunk benne, hogy másokat is úgy elvarázsol, mint minket.

Lesz jövőre is Joe Hill megjelenésünk, és befejezzük Ian McDonald Luna-trilógiáját (a lezárás még izgalmasabb, mint az eddigiek!). Készülünk legalább egy magyar szerzővel, ahogyan új külföldi szerzők regényeivel is. A részleteket viszont meghagyjuk későbbre, legyenek meglepetéseink a második félévben is.

Címkék: horror sci-fi fantasy antológia bejelentes Vaják YA Campbell Asimov Dűne Witcher Tikos Péter Pearson Frank Herbert A Dűne messiása St. John Mandel Strahan Sapkowski Dozois

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr6015358558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.12.21. 19:24:09

Nincs véletlenül (akár távolabbi) terveitek közt James Smythe The Echója? Nagyon-nagyon bejött A felfedező, és bár nem kedvelem a többrészes történeteket (A felfedező amúgy is kerek egész), de kíváncsi lennék a folytatásra. Persze, nem az én két szép szememért, és azt sem tudom, mennyire volt sikeres A felfedező, de talán lennének olyanok, akiket érdekelne.

r_g 2019.12.22. 09:16:45

@Tralfamador75: Örülünk, hogy neked is annyira tetszett A felfedező, mint nekünk, de sajnos kevesen vagyunk ezzel így, ezért bármennyire is szeretnénk kiadni a folytatásait, nem tervezzük.

2019.12.22. 17:08:14

@r_g: Hát, valahogy sejtettem, hogy ez a helyzet.
Köszi a gyors választ.
Szép karácsonyt :-)

Péter Hosnyinszky 2019.12.22. 19:12:13

A Vaják sorozat kötetei kb milyen időközönként kerülnek kiadásra, ha 2020-ban tervezitek kiadni az összeset? Télen még várható a következő kötet? :)

Illetve Robert Holdstock Ryhope erdő sorozatának további köteteinek kiadására van esély a későbbiekben?

Köszi szépen, és Boldog Karácsonyt :)

V_V 2020.01.02. 09:06:46

A Vaják sorozat kapcsán az előttem szólóhoz kapcsolódnék én is, illetve arról is érdeklődnék, hogy az elsőhöz hasonlóan ezek is megjelennek e eBook formátumban (én ezt a formátumot ugyanis jobban preferálom)?

r_g 2020.01.02. 13:06:59

@Péter Hosnyinszky: Az attól függ, a te naptáradban meddig tart a tél. :) Még kérünk egy kis időt a pontosabb menetrend közzétételéhez: amint összeállt, tudatjuk veletek!

Holdstock további könyveit sajnos nem fogjuk kiadni.

Ildikó Madár 2020.03.16. 16:15:09

És tavasszal mikor várható Nora Roberts új trilógiájának első kötete? Többi?

HannaCsilla · http://kleinheincz.wordpress.com/ 2020.03.17. 09:44:07

@Ildikó Madár: Már dolgozunk a könyvön, de a jelenlegi helyzet (könyves események elmaradása, könyvesboltok nyitvatartásának korlátozása) miatt több könyvünket is kénytelenek vagyunk elhalasztani - egyelőre nem tudjuk, mennyi időre. Reméljük, hogy miután a helyzet rendeződik, a terveinket késéssel bár, de teljesíteni tudjuk.
süti beállítások módosítása