Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antológia (12) antologia (6) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2014.03.25.

Új novella A felfedező szerzőjétől, magyarul és ingyen!

r_g

Amellett, hogy ír és tanít, Smythe néha a Guardianen publikál cikkeket. Az angol lap nemrég három szerzőtársával együtt felkérte, hogy írjon egy rövid sci-fi novellát a jövő médiájáról (grafika: Ryan Inzana). A „tovább”-ra kattintva elolvashatjátok a történetet.

 

James Smythe: Papír

 

Amikor Arne felszáll a vonatra – késik a munkahelyéről, elvégre ki siet, hogy olyasmit csináljon, amit utál? –, és legörgeti a Papírját, pár üléssorral lejjebb észrevesz egy nőt. Neki vadiúj modellje van. Összehajtható, ami azért nem semmi. Arne eltűnődik, vajon olyan-e, mint az igazi papír: hogy csak néhányszor lehet összehajtani. Mielőtt a képernyője bekapcsolódna, úgy néz ki, mint a celofán. A nő mellett ülők csak úgy nyújtogatják a nyakukat.

Arne hiába tátja a száját: neki úgysem telne egy újra. Különben is, az ő Papírja teljesen rendben van. Nincs vele semmi baj. Hozzáér a hírek ikonjához – lehet, hogy a képernyő már nem reagál olyan érzékenyen, mint régen? Mert amikor még új volt, egész biztosan nem kellett ilyen erősen nyomni. Az applikáció betöltődik. Az előző esti Oscar-gálát mutatja; a képernyőn felbukkannak a nyertesek. Arne a legjobb színészre kattint. A filmet már látta, ezért az app egy kis ablakot nyit meg, majd arra kéri, hogy értékelje. Öt csillagot ad neki, mert szereti a színész munkásságát. A pontszám korrektnek tűnik. Megnyílik egy párbeszédablak. Arne, szeretnél vásárolni egy olyan öltönyt, ami hasonlít a színészére? Egy olcsóbbat és csúnyábbat, az ő pénztárcájára szabva. Igazából nem is hasonlít. Nincs öltönyöd, tájékoztatja az app. Ideje lenne már szerezned egyet, nem? A készülék tárolja Arne méreteit. Az app jelzi, hogy felszedett pár kilót – Arnénak eszébe jut, hogy talán le kéne takarnia a kamerát, vagy meg kéne változtatnia a szöget, mert ebből a perspektívából mindenképp tokásnak tűnik –, és valószínűleg igaza is van. Megtapogatja a hasát.

Aztán újra a nő Papírjára pillant. Ő is a hírfolyamát nézi. Egy videofelvételen emberek futnak és sírnak. Egy nő, szemében fekete könnyekkel. Arne képernyőjén az Oscar-öltönyök keringenek, várják, hogy kiválassza valamelyiküket. Egy ujjmozdulattal eltünteti mindet. Vissza a nő tabletjéhez: valami valami Háború!, hirdeti a szalagcím. Arne újra lenéz a Papírjára. Nem találja ezt a sztorit. Lapozgat egy ideig, hátha. De hiába. Oscar-videók, tévéműsorok, zenekritikák, sport, filmkritikák, pletyka, megint sport, reklámok. Megrázza a Papírt, hogy frissítse a feedet. Biztos új a hír. Elgondolkodik, vajon ki háborúzik kivel. Biztos nem mi, ugye?, tűnődik. Arról már hallott volna.

Megnyitja a keresőablakot, és közel hajol a Papírhoz. Nem akarja, hogy mások is hallják.

– Keress háborút – mondja. Begyűrűznek a találatok: tévéműsorok, filmek címe jelenik meg a képernyő tetején. Két nő csetepatéja egy valóságshow-ban. Arne dátum szerint rendezi a találatokat, de továbbra sem talál semmit. – Háborút! – mondja újra.
Észreveszi, hogy van pár találat, ami az ő készülékén rejtve jelenik meg. Rájuk kattint.

A társasági profilod alapján valószínűsítettük, hogy ezek nem lesznek számodra érdekesek, tájékoztatja egy üzenet. Szeretnél többet tudni a tegnap esti Oscar-gála legjobb színészéről?

– Nem! – mondja. Megböki a képernyőt, és az egy másodpercre elsötétül. – A profilom alapján? – Látja, hogy a nő feláll. Végigsimít a kosztümjén – drága lehet, gondolja Arne –, és összehajtja a Papírját. A következő megállónál leszáll, és csatlakozik a többi, munkába tartó öltönyöshöz.

Arne hátradől. A Papírt tartó kezére néz – a gépek miatt tele van apró vágásokkal, az ujjbegyei kérgesek –, és olyan szorosan összetekeri, hogy elpattan a markában.

Címkék: sci-fi novella Smythe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr495870926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása