Menü

Gabo webshop

Címkék

Aaronovitch (21) Adam-Troy Castro (3) Adams (14) Addison (5) akció (1) Akins (3) All You Need is Kill (1) antologia (6) antológia (12) Asimov (13) A Dűne messiása (2) A holnap határa (1) Bacigalupi (6) Barry (2) bejelentes (28) beleolvaso (9) Beukes (9) blogturné (1) blörbök (1) borito (30) Buglyó (6) Campbell (6) Colfer (15) Cserny Timi Pookah (2) Csigás Gábor (1) Dickinson (2) díj (2) disztópia (1) Doctor Who (3) Dozois (3) Dűne (2) e-könyv (1) ebook (4) Edge of Tomorrow (1) előrendelés (1) érdekesség (12) eredményhirdetés (4) értékelés (1) Ezüstkéz (1) fantasy (91) film (8) folyói (1) Frank Herbert (2) Góliát (1) grafika (11) Gregory (11) Hannu Rajaniemi (1) Hendrix (3) Holdstock (29) Holmberg (3) horror (9) idezet (7) interju (16) Irha és bőr (1) Jacek Dukaj (1) Jackson (1) játék (2) Joe Hill (2) Joyce (2) Kindle (2) kisregény (2) Kitschies (2) Kleinheincz (19) klímaváltozás (1) könyvajánló (1) könyvhét (2) körkérdés (5) kozerdeku (1) kritika (29) Leckie (19) Le Guin (4) light novel (1) Locus-díj (1) London (1) Lőrinczy (1) Mars 500 (1) McDonald (11) Miller (2) Mitágó-erdő (1) Moskát (19) Narrenturm (1) Netflix (1) Nix (4) novella (23) Novik (5) nyeremény (1) ólomerdő (1) pályázat (14) Panoráma (1) Pearson (12) Rajaniemi (1) regény (2) rejtvény (1) rendezvény (1) Rengeteg (1) részlet (1) Roberts (15) Robertson (3) Rothfuss (32) Rusvai (2) Sakurazaka (7) Sánta Kira (2) Sapkowski (5) sárkány (1) sci-fi (66) Shada (1) Smythe (39) St. John Mandel (4) Staveley (10) Strahan (5) Sümegi (4) Szakurazaka (7) tartalomjegyzék (1) thriller (3) Tikos Péter (2) Tom Cruise (1) Tünde Farrand (1) tündöklő (1) undefined (2) urbanfantasy (3) Vaják (4) Waclaw Felczak Alapítvány (1) Wecker (3) weird (1) Westerfeld (1) Witcher (3) YA (4) zsebkönyvsorozat (1) Címkefelhő

Facebook

Feedek

2013.06.05.

"Die Hard tündérekkel"

r_g

_dsc0709.jpg

Eoin Colfer egy helyen a fenti módon jellemezte nyolc részes sorozatát, amelyben a zseniális kamaszbűnözőként ismert Artemis Fowl kalandjait örökítette meg. A 2012-ben lezárt ifjúsági fantasy kiemelkedő sikert hozott az ír szerzőnek, lehetővé is tette számára, hogy kizárólag az írásból éljen meg. A The Irish Times egyik tavalyi számában készült vele egy remek beszélgetés, amelyben sok szó esik a szériáról: ebből szemezgetünk a továbbiakban.

Colfer egyik kedvenc írójához, William Goldmanhez hasonlóan szereti kipróbálni magát különböző műfajokban, az Artemis Fowl-könyvek mellett például ott a Galaxis útikalauzhoz írt Ja, és még valami... és a krimi zsánerébe tartozó Meglőve, ráadásul színdarabok is fűződnek a nevéhez. Hiába ír azonban a 48 éves szerző közel 44 éve, még mindig nem érzi magát teljesen magabiztosnak.

- Persze, mondhatják azt, hogy írtam egy könyvet a Galaxis útikalauzhoz, mit jár a szám? Csakhogy amikor nyolc hónapot egy szobában töltünk, elég hullámzóak a napok. Egy nap írhatunk valamit, amiről azt érezzük, zseniális, mire a másnapi újraolvasás során feltesszük magunknak a kérdést: ezt részegen írtam?

A művészcsaládban felnőtt Colfer nagyon boldog attól, hogy az Artemis Fowl-sorozat bejárt egy szép ívet, a főhős ugyanis eljutott a "gonosz zseni" státuszából az "önfeláldozó hős" pozíciójába. A neves hollywoodi producerként ismert Harvey Weinstein szintén elégedett: olyannyira, hogy sokáig dédelgette a filmadaptáció elkészítésének ötletét.

- Jim Sheridant (A bal lábam, Apám nevében) kérték fel a rendezésre, és rengeteget dolgoztunk a forgatókönyvön, de aztán az egész valahogy elhalt. Mindenesetre még mindig optimisták vagyunk, bár én már csak visszafogottan. Harvey továbbra is hisz benne, hogy jó filmet forgathat a sorozatból.

A Fowl-sorozat humora duplafenekű, ugyanis tartalmaz poénokat a fiatal és felnőtt olvasóknak egyaránt. Az utolsó részt jelentő The Last Guardian nyitófejezetében például előkerül a pszichiátria és a relativitáselmélet témája is.

- Az egész abban gyökerezik, hogy általános iskolai tanárként 12 évesekkel dolgoztam nap mint nap. Meg voltam és vagyok győződve róla, hogy a gyerekek legalább olyan intelligensek, mint a felnőttek, csak nincs annyi tapasztalatuk a világról. Úgyhogy amikor elkezdtem írni Artemis Fowlról, úgy döntöttem: olyan gyerekeknek írok, akiket már fárasztanak a gyerekeknek szóló könyvek.

Címkék: fantasy Colfer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gabosff.blog.hu/api/trackback/id/tr755344964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása